Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skog skogsbruk gallring träd timmer skogsmaskin skogsmaskiner Bild: Karl af Geijerstam
Skog skogsbruk gallring träd timmer skogsmaskin skogsmaskiner Bild: Karl af Geijerstam

Virket förlorar i värde efter så lång tid

Man får uppfattningen att det inom kommunen emellanåt nonchaleras med resultatet av nedlagt arbete.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Man kan inte annat än att hålla med insändarskribenten Lars Hansson (12 januar). Det är stor skam av Uddevalla kommuns sätt att sköta virke. Jag hade kontakt med en nytillträdd tjänsteman på kommunens skogsavdelning för ett halvår sedan. Denne ansåg att det inte var något problem med virket som ligger på parkeringen vid Djupedalsvägen, där de har legat i flera år. Han var egentligen inte ansvarig, eftersom han nyss hade tillträtt. Högar består till stor del av björk och gran, samt en hög med ris. Den som är något insatt i hur virke ska förvaras inser lätt att de som legat i många år inte har samma värde längre. De duger inte till massaved, endast till brännved och knappt det.

LÄS MER: Ska prima virke bara användas till bränsle?

Utmed Bjursjövägen ligger fortfarande virke eller resterna av virke kvar sedan tiden för stormarna Gudrun och Per.

Det har lagts åtskilliga timmar och mycket arbete till stora kostnader att fälla skog. Då gäller det att ta vara på resurserna. Finns det inte avsättning är det bättre att vänta till annan tidpunkt. Det har bönderna gjort i många år.

Träd tas ned i många fall utan rimlig motivering. Grov ek är exempelvis, en sort som vi ska vara rädda om. Det kapas ned till brännved.

Att röja klen sly är helt okej, det kan ofta ligga kvar i skogen, men grövre stammar kan man utan vidare avvakta med. Det är bättre än att lägga upp dem i högar som bara ligger i flera år.

Då virke säljs är det är det väl lämpligt att man gör upp om en sista tidpunkt hämtning?

Man får uppfattningen att det inom kommunen emellanåt nonchaleras med resultatet av nedlagt arbete. Hur det ser ut i vår kommun? Det finns många exempel på detta i kommunala hanteringen på olika förvaltningar. Det efterlyses en större kvalitet på kommunens arbeten.

Helenedal