Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Köttdjur tjur av rasen Blonde d'Aquitaine på gården Gunnarsbo (ägare Pelle Björklund) strax utanför Dalstorp söder om Ulricehamn
Köttdjur tjur av rasen Blonde d'Aquitaine på gården Gunnarsbo (ägare Pelle Björklund) strax utanför Dalstorp söder om Ulricehamn

Visst är svenskt kött miljövänligt

Varför tjatar miljöorganisationer om köttet hela tiden?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Om vi slutar äta kött så räddar vi miljön. Det påstår en företrädare för WWF, Världsnaturfonden. Senast i ett morgonprogram i TV. Det är ju rent struntprat.

Köttet har oerhört liten inverkan på miljön. Eftersom kon är en del av kretsloppet. Det är förbränning av fossila bränslen som blir en pluspost. Gräset som kon äter tar upp koldioxid när det växer.

Det är bättre att gräset blir uppätet än att det dör på marken och vissnar. Då avger gräset koldioxid. Det som är en pluspost i kons foderstat är den fossila energin som går åt till att samla foder till vintern. Men samma energi går ju åt om man ska bruka en jord och odla bönor. Så den skillnaden är inte särskilt stor.

Att världsnaturfonden fortsätter att sprida sådana här lögner, det är anmärkningsvärt. Det har ingen miljöeffekt. Det är bara ett budskap från veganrörelsen som man för fram.

Det kan till och med leda till en negativ miljöeffekt och det leder till att antalet betande djur minskar i vårt landskap vilket påverkar den biologiska mångfalden negativt.

Det var köttet och elden som gjorde att apan reste sig upp. Aminosyrorna som köttet innehåller har utvecklat hjärnan.

Om man utsätter kroppen för proteinbrist då får det konsekvenser för människans förmåga att tänka. Aminosyrorna är oerhört viktiga för cellernas uppbyggnad och förmåga att fungera i människokroppen.

Att införa vegetarisk mat i skolorna är därför ingen bra idé. Växande barn, som ska utvecklas, behöver de proteiner som finns i animaliska produkter. WWF är ingen demokratisk organisation, det är ett företag som tjänar pengar på folks dåliga samvete. Vilken trovärdighet har en organisation som tigger pengar av allmänheten samtidigt som man har ett eget kapital på över 286 miljoner kronor? WWF Sverige får också cirka 125 miljoner kronor i bidrag av staten, varav merparten slussas via SIDA. WWF tar också emot bidrag av stora företag som Volvo och Ikea.

Annat som kan vara av intresse för barnfamiljer och pensionärer som skänker pengar är att WWF hade 98 anställda 2017. Bara 30 av dessa var män. Genomsnittslönen ligger en bit över 50 000 kronor i månaden. Generalsekreteraren tjänar drygt 1, 2 miljoner om året.

Det finns anledning att fråga sig varför WWF tjatar om köttet och korna hela tiden, men inte driver kampanjer mot de största källorna till utsläpp av växthusgaser, industrin och förbränningen av fossila bränslen. Man kan också fråga sig om organisationen verkligen behöver allmänhetens ekonomiska stöd, när man får så frikostiga bidrag från staten och de stora företagen och har så stora egna tillgångar.

Börje Berntsson