Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Visst behöver vi datorer i hemtjänsten

Vi är snarare underbemannade än överbemannade

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till debatten om administratörer i kommunen

LÄS MER: Hur många kommunanställda sitter framför datorn?

LÄS MER: Färre chefer kostar mindre pengar

Jag är ledsen att säga det, men insändaren 25 januari där signaturen "En plattare organisation" nämner andra med namn men själv inte vågar använda ditt eget, innehåller dessutom ett fatalt räknefel.

LÄS MER: Så få byråkrater har vi i organisationen

Så här är det. Vår arbetsgrupp inom hemtjänsten i Uddevalla kommun har två arbetspass/ dygn, sedan tar nattpersonalen över. För att inte jag ska behöva jobba dygnet runt, 168 timmar per vecka, utan cirka 40 timmar, behöver Uddevalla kommun bemanna upp efter detta behov, det vill säga de 1 250 anställda som du nämner. Jag hoppas att du ”anonym”, har förståelse för att jag inte orkar jobba mer. I praktiken är det tvärtom så att vi ofta är underbemannade inom hemtjänsten (enligt mina erfarenheter), på grund. av att bemanningen som ska vara vår backup vid sjukfrånvaro med mera, har för få anställda. Är vi kort om folk när arbetspasset börjar, drabbar det vårdtagarna i slutändan. Då blir det svårt att ge den goda vård som vårdtagarna är beviljade, och betalar för.

LÄS MER: Visst behövs chefer i organisationen

En normal arbetsdag ser ut enligt följande. Genomgång av vilka arbetsuppgifter jag har. Normalt består arbetsuppgifterna enbart av besök hos vårdtagare. Sålunda ingen planerad arbetstid vid datorn som du trodde. Cirka 30 min rast. Likadant på eftermiddagen. Vissa dagar är det schemalagt (cirka en timma) att jag ska göra nya genomförandeplaner för ”mina” vårdtagare, som jag är kontaktperson för. Detta kanske sker högst en eller två gånger per månad. Detta sker mycket riktigt vid datorn. Din upprördhet över att vi 1 250 hemtjänstpersonal är bemannade för att ägna massa arbetstid framför datorn, stämmer alltså inte.

Tack å lov behöver inte vi inom hemtjänsten jobba dygnet runt, sju dagar i veckan, som du antog. Det orkar man inte, "anonym".

Pål Magnusson

Uddevalla