Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pernilla Irewährn • Fredrik Isaksson

Visst vill vi effektivera byggandet

Byggindustrierna: Vi är inte motståndare till teknisk utveckling

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Anders Nordstrand Var finns ambitionen att sänka byggkostnaderna?

Det finns egentligen inga större motsättningar i SABO:s och Byggindustriernas omvärldsbild. Industrialiserat byggande, digitalisering och 3D-modellering i större omfattning är några sätt som kommer att effektivisera och på sikt möjliggöra lägre byggkostnader.

Vi verkar också vara överens om att dagens produktionskostnader är höga, vilket också gäller för många andra produkter och tjänster i vårt land. Det viktigt att komma ihåg att alla priser sätts på en marknad, även materialpriser som Anders Nordstrand nämner.

Faktorer som höga lönenivåer och fullt rimliga miljö-, energi- och säkerhetskrav påverkar också den totala byggkostnaden. Till det skall också läggas skatter, höga momssatser, kommunala avgifter och markpriser.

Byggindustrin välkomnar sund konkurrens för svenska och utländska företag och ser positivt på Sabos engagemang för att fler ska kunna efterfråga en bostad. Sabos kombihus är ett bra exempel på att möjliggöra industrialiserat byggande i större utsträckning.

Anders Nordstrand frågar efter vad Byggindustrin och dess företag gör för att sänka byggkostnaderna, det vill säga de 53 procenten av kostnaderna inklusive löne-och-materialkostnaden för den totala nyproduktionskostnaden som byggindustrin själva kan påverka. Svaret på den frågan är att fortsätta verka för teknisk produktutveckling, kvalitet, säkerhet och alla former av hållbarhet, men också vara en samtalspartner till vår lagstiftare för att bidra till enklare och mer anpassade regler för byggandet i Sverige.

 

Pernilla Irewährn

Chef BI Uddevalla

Fredrik Isaksson

Chefsekonom, Sveriges Byggindustrier

Har du synpunkter på insändaren eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.