Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ett land värt att försvara

Vi måste hävda vårt svenska territorium

Vad många av er, kära Bohuslänningar, kanske inte vet är att Sveriges gränser övervakas; dygnet runt, året runt. Vi på den svenska sjöövervakningen håller ständig uppsikt över rikets gränser till havs, en uppgift som känns alltmer relevant i och med den oroliga utvecklingen i vårt närområde. Vi hävdar vårt svenska territorium, inget utländskt örlogs- eller statsfartyg får komma in på svenskt vatten utan tillstånd. Vi har även ett nära samarbete med Kustbevakningen, JRCC (Joint Rescue Coordination Centre som ansvarar för all sjö- och flygräddning i Sverige) och flertalet nationer inom ramen för de internationella samarbetena SUCBAS (Surveillance Cooperation Baltic Sea) och MARSUR (Maritime Surveillance, ett EU-projekt).

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det finns många i vårt land som tycker att vi i försvarsmakten inte behövs, att vi inte gör någon nytta, varför inte lägga pengar på annat? Till dig som tycker så, vi lovar att göra allt i vår makt för att skydda och rädda även dig den dagen verkligheten hinner ikapp oss. För ingen av oss kan sia om framtiden, inte du och inte heller jag. Tyvärr.

Människan är till sin natur krigisk. Frihet är något som måste försvaras, nu och alltid. Tillsammans med de som delar våra värderingar och också vill leva i ett öppet tillåtande samhälle där allas värde räknas och alla är fria att leva de liv de vill. Vårt samhälle brottas idag med många problem, somliga av oss är duktiga på att förtränga dem men det betyder inte att problemen försvinner. Jag skriver problem och inte det i övrigt populära ordet utmaning, då vi först måste bestämma oss på allvar att få till en förändring innan problemet kan hanteras som en utmaning.

Jag känner en stark optimism för framtiden, men med det sagt anser jag att en förändring måste till och jag är fullt medveten om att vi har en lång väg att vandra. Låt oss börja med start idag!

Blivande medlem Liberalerna Orust - Jobbar i Försvarsmakten