Blockad. Ryssland förhindrar Ukraina att ta sig in i Azovska sjön.
Blockad. Ryssland förhindrar Ukraina att ta sig in i Azovska sjön.

Ännu en anledning att rusta upp försvaret

Karin Pihl: Ryssland drar sig inte från att ta till våld för att försvara sina intressen

ANNONS

Ledare 27 november. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina trappas upp. På söndagen stoppade Ryssland tre ukrainska fartyg från att passera Kertj-sundet mellan Svarta havet och Azovska sjön. Sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 har Ryssland byggt en bro mellan det ryska fastlandet och ön. Enligt ett avtal från 2003 har båda länderna rätt passera in i Azovska sjön, men kriget har satt tidigare överenskommelser ur spel.

Alltsedan den ryskbyggda bron stod klar i maj i år har spänningen legat i luften. En broförbindelse mellan Ryssland och Krim är en tydlig manifestation från rysk sida: Krim är vårt, och så kommer det att förbli. Ryssland nöjde sig inte med att blockera vägen genom att skada ett ukrainskt fartyg, utan har också öppnat eld.

ANNONS

Nu anklagar båda länderna varandra för brott mot internationell rätt. I Ukraina har presidenten Petro Porosjenko meddelat att han vill införa undantagstillstånd i landet. Det kommer lägligt, eftersom presidenten ligger dåligt till i opinionsmätningarna inför det kommande valet i vår.

Men även om Porosjenko själv kan ha anledning att rikta ukrainarnas uppmärksamhet mot en yttre fiende är läget allvarligt. Konflikten som blossat upp i Kertj-sundet är kanske inte förvånande, men det är en påminnelse om Rysslands sätt att se på sina grannländer. Landet drar sig inte från att ta till våld för att försvara sina intressen, och man struntar i att intressena strider mot internationella regler.

Att något liknande skulle uppstå i Östersjön är inte sannolikt. Svenska politiker bör ändå dra lärdom av Rysslands agerande i Ukraina. Konflikter uppstår lättare när det finns en obalans i militär förmåga mellan två parter, som i fallet mellan Ukraina och Ryssland.

Den bristande svenska försvarsförmågan är i ljuset av detta ett allvarligt problem. Inte för att det är troligt att Ryssland planerar att sända små gröna män till något av sina grannländer i Östersjöområdet, utan för att obalans i försvarsförmåga alltid ökar risken för militär instabilitet.

Förra veckan meddelade Moderaterna att partiet vill lägga ytterligare tre miljarder till försvaret under 2019. Det är bra - men det ständiga duttandet måste få ett slut. I stället behövs en långsiktig strategi för försvarets finansiering. Just långsiktighet måste vara ledstjärnan inför försvarsbeslutet 2020.

ANNONS

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS