Är det viten som ska få folk att bo i Bohuslän?

Kommunal boplikt skapar problem, skriver Karl af Geijerstam.

ANNONS
|

Närmare en halv miljon, så mycket kommer ett par i Sotenäs kommun att betala i vite till Sotenäs kommun. Anledningen är att paret ska skiljas och huset ska säljas, mindre än tio år efter att paret köpte fastigheten av Sotenäs kommun. Detta kunde man läsa i Bohusläningen i måndags.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) är glasklar: reglerna är till för att följas. Säljer man huset inom tio år blir det ett kommunalt vite, detta för att undvika spekulation i fastigheter. Paret ansökte om att få ett undantag för synnerliga skäl, men har inte fått det. Hovrätten gav i ett tidigare fall Tanums kommun rätt i att ta ut ett likadant vite på 200000 kronor, trots att det var ostridigt att försäljningen inte var i spekulationssyfte.

ANNONS

Tio år är en lång tid i familjs liv. Det finns mycket som kan hända som man inte kan förutse. Relationer kan spricka, man kan få nya jobb, barnen kan ha särskilda behov som kräver en flytt. Fem år är en mer rimlig tid, som förbundsjuristen på Villaägarnas Riksförbund, Tomas Söderblom tycker.

Huspriserna i Bohuslän är en svår nöt att knäcka för politikerna. Marknadskrafterna – särskilt de norska – driver upp priser på boenden nära kusten. Man vill inte se en situation som i Stockholmsområdet där inte bara låginkomsttagare, utan även stora delar av medelklassen har problem med de höga boendekostnaderna. Därför säljer man kommunala villatomter till rimliga priser med förbehåll om att fastigheten inte får vidareförsäljas. Tanken är att de som bygger hus också ska stanna kvar på orten. Men frågan är om viten är det som får människor att bo i Bohuslän?

Ett system med viten av detta slag riskerar att människor kommer i kläm, och det kanske inte är den bästa reklamen för kommunerna i Bohuslän. En klen tröst är att Sotenäs kommun mjukade upp reglerna för fem år sedan. Om paret i Sotenäs hade köpt fastigheten efter 2011 hade beloppet trappats ned ju längre tiden hade gått. Nu visar det sig ändå att paret antagligen kommer att få så mycket över vid en försäljning att det kan täcka vitesbeloppet. Men de går miste om startkapital till egna nya boenden, ett kapital som i stället går in i kommunens kassa. Det är mycket tveksamt om detta är samhällsekonomiskt optimalt.

ANNONS

ANNONS