Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Obama har beställt en utredning om dataintrång.

Karl af Geijerstam: Även svenska partier måste säkra sina datorer

Barack Obama talar klarspråk om rysk inblandning i valkampanjen.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Rapporter om hackerattacker blir allt vanligare. För en tid sedan kunde Bohusläningen rapportera om Göstas fisk, vars verksamhet blev helt lamslagen efter att hackare hade spärrat företagets datorer.

Lyckligtvis hade företaget en ny backup-kopia på sina data, så företaget kunde fortsätta sin verksamhet. De hackare som drabbade Göstas fisk ville ha pengar för att låsa upp datorerna. Förmodligen är det också många företag som betalar pengar till hackare, eftersom de inte kan återskapa sina data på annat sätt. It-brottsligheten har blivit en lukrativ industri.

Det finns därför all anledning för alla att säkra sina data. Det handlar om att ha uppdaterad programvara, göra backup-kopior med jämna mellanrum och att kryptera sina data.

För några dagar sedan meddelade företaget Yahoo att en miljard användaruppgifter hade stulits från företaget. Men det skrämmande var att det förmodligen skedde för flera år sedan. Nästan ingen information eller data hade läckt ut i hackerkretsar, vilket är en god indikation på att brottet inte skedde för vinnings skull. Alltså är det mycket som pekar på att det är statliga intressen som ligger bakom.

President Barack Obama ägnar sina sista dagar som president åt att se till att det finns en rapport om dataintrången i Demokraternas servrar inför presidentvalet tidigare i år. USA:s säkerhetstjänst har redan konstaterat att intrånget skedde från Ryssland.

Obama konstaterar i en intervju i amerikansk radio under fredagen att det står klart att det ryska dataintrånget skapade problem för Hillary Clintons kampanj. Avslöjandena kring Hillary Clinton skapade en atmosfär där hela fokuset var på politiskt skvaller kring det Demokratiska partiets ledning.

Detta gynnade naturligtvis Donald Trumps kampanj. Men nu avfärdar Trump att Ryssland har påverkat kampanjen.

Obama säger att det är ironiskt att så många i det republikanska partiet tidigare har kritiserat Obama för att inte vara tillräckligt tuff mot Ryssland.

Exemplet från USA är en viktig lärdom för både myndigheter och partier inför kommande valkampanjer. Har man säkrat sina data mot intrång? Använder man kryptering som gör att kommunikation inte kan avlyssnas? Att skydda sig mot dataintrång är en del av försvaret. Det gäller både militärt och civilt. Det är inte bara Gotland som behöver en upprustning.

LÄS OM ATTACKEN MOT GÖSTAS FISK: Göstas fisk utpressades av hackare