Statsminister Stefan Löfven (S) håller en digital pressträff tillsammans med Centerpartiets partiledare Annie Lööf.Parterna på bostadsmarknaden får förhandla, uppger statsminister Stefan Löfven på en pressträff i ett försök att lösa regeringskrisen.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller en digital pressträff tillsammans med Centerpartiets partiledare Annie Lööf.Parterna på bostadsmarknaden får förhandla, uppger statsminister Stefan Löfven på en pressträff i ett försök att lösa regeringskrisen. Bild: Lars Schröder/TT

Kamp mot klockan för Löfven och Lööf

Nooshi Dadgostar avvisade regeringens förslag om partsförhandlingar. Nu blir det en kamp mot klockan för att kunna sitta kvar i regeringsställning för Stefan Löfven. [UPPDATERAD]

ANNONS

Det har förmodligen varit en helg fylld av övertidsarbete för Stefan Löfven, Annie Lööf och en mängd politiker och tjänstemän i Januaripartiernas staber. Klockan 11 på söndagen presenterade statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets partiledare Annie Lööf ett nytt förslag för att regeringen skulle kunna överleva en misstroendeomröstning under måndagen.

Lösningen var ett förhandlingsuppdrag till bostadsmarknadens parter med uppdraget att leverera en lösning på friare hyressättning i nyproduktion. Just detta har Vänsterpartiet krävt, att parterna ska få ökat inflytande över frågan. Något som talar för att strategin skulle kunnat lyckas var att Hyresgästföreningen tidigare i veckan uttalade att de gärna sätter sig i samtal.

ANNONS

Men som Nooshi Dadgostar tidigare har påpekat, det är skillnad på samtal och förhandlingar. Under pressträffen twittrade hon: ”Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44.”

Regeringens förslag skulle innebära att man skjuter avgörandet framför sig. Man ger parterna sommaren på sig att komma med ett förslag, senast 1 september. Därefter börjar själva lagstiftningsarbetet med remissrundor, propositionsskrivande med mera. En sådan process tar hela hösten. Vänsterpartiet vill emellertid inte vänta på en proposition utan kräver redan nu att regeringen stryker punkten om hyrorna i Januariavtalet.

Regeringen är på väg att falla

Att Stefan Löfven och Annie Lööf gjorde ett erbjudande till Vänsterpartiet visar tydligt att de vill undvika ett nederlag i riksdagen och ett eventuellt extra val. Förslaget är en tydlig eftergift till Vänsterpartiets krav.

Men det tog inte många timmar för Nooshi Dadghostar att avvisa regeringens försök till att få Vänsterpartiet att lägga ned sina röster inför måndagens misstroendeomröstning. För att släppa misstroendet mot Stefan Löfven och hans ministrar kräver återigen Vänsterpartiet att punkt 44, fri hyressättning i nyproduktion, helt stryks ur Januariavtalet. Däremot meddelade Nooshi Dadgostar att hon gärna vill delta i politiska förhandlingar om bostadsmarknaden.

ANNONS
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) håller en pressträff på söndagen.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) håller en pressträff på söndagen. Bild: Christine Olsson/TT

Läget är alltså fortfarande låst. Regeringen verkar vara på väg att falla.

Skulle Centerpartiet och Liberalerna kasta in handduken när det gäller punkt 44, visar det att Vänsterpartiet inte kunde ställa utan inflytande, vilket var poängen med Januariavtalet. Vänsterpartiet är alltså en del av regeringsunderlaget. Å andra sidan handlar det om ett förslag som förmodligen inte skulle kunna bli lag före nästa års val.

Den stora förlusten för C och L blir den ideologiska förlusten, inte den praktiska. Frågan är om det är värt ett extra val. För Liberalerna vore ett extra val en katastrof. Centerpartiet däremot har både pengar och medvind i opinionen. Men Stefan Löfven vill nog absolut undvika att ge Ulf Kristersson den chansen att ta regeringsmakten. Mycket talar för att regeringen arbetar ända till sista minuten före omröstningen.