Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får ett gyllene tillfälle att ta över, av Nooshi Dadgostar.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får ett gyllene tillfälle att ta över, av Nooshi Dadgostar. Bild: Claudio Bresciani/TT

Vänsterpartiet ger Ulf Kristersson chansen

Nya talmansrundor eller extra val är nog inte vad folket mest av allt önskar sig.

ANNONS

Efter 48 timmars tidsfrist meddelade Nooshi Dadgostar under torsdagen att Vänsterpartiet vill ha en misstroendeomröstning mot regeringen Löfven. Sverigedemokraterna begärde en omröstning vilket Moderaterna och Kristdemokraterna uttalade att de tänker stödja. Talmannen har nu beslutat att omröstningen sker på måndag förmiddag.

Misstroendeomröstningen är det starkaste instrumentet som riksdagen har gentemot regeringen. Man kan begära att en sådan är sakligt grundad. Men i det här fallet har inte regeringen eller något enskilt statsråd fattat något beslut i sakfrågan. Utredningens förslag rör hyressättning i nyproduktion, ett förslag som M och KD principiellt stödjer, och en proposition kommer först senare i höst.

ANNONS

En regering i mitten kan söka stöd både till vänster och till höger. Vänsterpartiet vill naturligtvis protestera varje gång stödet söks till höger. Sanningen är emellertid att Vänsterpartiet förlorade inflytande över både LAS och hyreslagstiftningen när Januariavtalet skrevs. Det insåg nog Jonas Sjöstedt innerst inne. Januariavtalets genomförande är nödvändigt för Centerpartiets stöd. Utan avtalet: inget stöd, ingen socialdemokratiskt ledd regering.

Vänsterpartiet verka sakna en plan för vad som ska hända efter en misstroendeomröstning. Det är inte tydligare på högersidan hur Ulf Kristersson ska tillträda som statsminister, eftersom M, KD, L och SD saknar ett mandat i förhållande till de andra partierna.

Stefan Löfven avvaktar med att ge besked vad som händer efter måndag. Antingen blir det talmansrundor eller så blir det nyval i september. Båda alternativen är inte särskilt lockande för vare sig partisekreterare eller svenska folket. Det är dock föga troligt att M och KD vill hjälpa V att vinna en sakpolitisk seger samtidigt som Stefan Löfven sitter kvar. Man kan nog räkna med att Ulf Kristersson gör allt för att säkra statsministerposten och det är Vänsterpartiet som ger honom den chansen.