Aborträtt. Efter stora demonstrationer tvingades den polska regeringen backa från vad som skulle ha inneburit ett totalförbud mot abort.
Aborträtt. Efter stora demonstrationer tvingades den polska regeringen backa från vad som skulle ha inneburit ett totalförbud mot abort.

Aborträtten fortsätter att vara hotad i Europa

Ju mer den liberala demokratins fiender brer ut sig, desto mindre spelar mänskliga rättigheter roll.

ANNONS
|

”Kvinnorna ska sluta protestera och acceptera landets nya verklighet.” Så uttalade sig Polens premiärminister Beata Szydlo kring de massiva protesterna mot vad som skulle ha blivit ett nästan totalförbud mot abort.

Först efter stora demonstrationer i flera polska städer och internationell uppmärksamhet backade det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa från förslaget, som på torsdagen också röstades ned i parlamentet.

Även om Polen inte inför lagskärpningarna är det endast en liten seger.

Polens abortlagstiftning är redan bland de strängaste i Europa. Kvinnor och barn får endast göra abort om de har våldtagits eller blivit utsatta för incest, om graviditeten är livshotande eller om fostret har allvarliga skador.

ANNONS

I två tredjedelar av världens länder är abort förbjudet och 70000 kvinnor dör årligen till följd av komplikationer i samband med illegala aborter. Abortförbud har nämligen aldrig hindrat kvinnor från att göra abort, ens med livet som insats.

Förslag om inskränkning av aborträtten har dykt upp på obehagligt många håll i Europa de senaste åren:

I Spanien där konservativa Partido Popular regerar var abort nära att totalförbjudas. Precis som i Polen ledde det till massiva protester och partiet backade på alla lagskärpningsförslag, med undantag för att 16-17-åringar behöver föräldrars godkännande för abort. I Litauen gick ett förbud nästan igenom och i Schweiz var restriktioner uppe i folkomröstning.

I Sverige har SD i en nyskriven motion föreslagit att en kvinna som söker abortvård ska bemötas med försök att övertygas om ”alternativa lösningar”. Om hon ändå önskar göra abort får detta endast utföras fram till vecka 12 (mot vecka 18 som i dag). Därefter krävs ”synnerliga skäl”.

I länder som Irland och i Portugal är abortlagarna mycket restriktiva. I Malta är abort totalförbjudet.

Och fler länder riskerar att ansluta.

Situationen i Ungern är ett bra exempel på hur skör aborträtten är. Än så länge har Ungern en av Europas mest liberala abortlagstiftningar. Men sedan några år tillbaka pågår det en diskussion om att inskränka aborträtten. 2011 skrevs det in i författningen att ”det mänskliga livet ska skyddas från konceptionsögonblicket”.

ANNONS

Abortmotståndet ingår i ett sexualfientligt paket. Polska Lag och Rättvisa håller även på att stoppa tillgången av akuta p-piller. De är emot sexualupplysning för unga, hbtq-rättigheter och preventivmedel. Och den nya ungerska författningen innehåller också en snäv definition av familj där varken barnlösa, ogifta eller samkönade par räknas in.

Dessutom har de tagit bort faktorerna kön och sexuell läggning från diskrimineringsgrunderna.

Varningssignalerna är tydliga. Ju mer den liberala demokratins fiender brer ut sig, desto mindre spelar mänskliga rättigheter roll.

Kampen för aborträtt är fortfarande högaktuell.

ANNONS