Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ska inte få bistånd. Eritreas president Isaias Afwerki

Karl af Geijerstam: Absurt att ge bistånd till Eritrea

Ledare: En FN-kommission kräver att företrädare för regimen i Eritrea måste ställas inför rätta för brott mot mänskligheten.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Regimen i Eritrea, ledd av president Isaias Afwerki, har begått systematiska brott mot mänskligheten. Det konstaterade en FN-kommission som släppte en rapport om landet i går.

Kommissionens ordförande Mike Smith rekommenderade att FN måste använda sig av internationella krigsförbrytardomstolen i Haag, ICC, för att föra företrädare för regimen inför rätta. Men eftersom Eritrea inte erkänner domstolen kan inte ICC på eget bevåg ta upp ett fall mot regimen.

FN:s förre rättschef Hans Corell anser att FN:s säkerhetsråd måste fatta beslut så att en åklagare vid ICC kan agera mot regimen.

– Vad de absolut måste göra är att statuera exempel, säger Corell.

FN-tjänstemännen har genomfört en lång rad intervjuer med eritrianska flyktingar, bland annat i Sverige. Eritrea tävlar med Nordkorea om att vara världens brutalaste diktatur. Alla medborgare måste göra "värnplikt" som kan förlängas hur länge som helst. I praktiken har det inneburit att soldaterna i armén används som slavarbetskraft. I FN-rapporten kan man bland annat läsa ett vittnesmål om att en flygbas inte har utrustning eller reservdelar för att planen ska flygas. Flygvapengeneralen använder i stället de värnpliktiga till plantagearbete utan lön.

Regimen använder sig av tortyr, våldtäkter, försvinnanden, fängslanden och mord. Det finns inga självständiga domstolar, det finns ingen yttrandefrihet, det finns inga val. Gränsvakterna har order att skjuta alla som försöker lämna landet. Men trots att det är livsfarligt så är det just vad tusentals eritrianer gör varje år. Även om man flyr landet, så har man aldrig flytt regimen. Uttalar man kritik mot regimen i utlandet, riktar regimen repressalier mot släktingar som är kvar i Eritrea.

Kvinnor som planerar att fly landet, ser till att ta en p-spruta innan de flyr. De vet att risken är så stor att de utsätts för våldtäkt och tortyr av regimens soldater om de åker fast. Listan på övergrepp kan göras mycket längre.

FN-kommissionen konstaterar att man kunnat dokumentera en lång rad brott som har begåtts av företrädare för regimen. Man rekommenderar medlemsländerna att åtala dessa och att Säkerhetsrådet ska införa restriktioner för resor och att frysa personernas tillgångar.

Den svenske medborgaren Dawit Isaak har i dag har suttit 5 373 dagar i ett av regimens fängelser, utan rättegång. Det borde vara president Afwerki som skulle sitta i fängelse, om någon rättvisa skulle råda.

Före jul beslutade EU att ge Eritrea två miljarder kronor i bistånd år 2016-2020. Det är helt absurt att EU i praktiken stöttar en diktatur som gör sitt bästa för att skapa ett helvete på jorden för sina medborgare.