Accepterar regeringen våld mot poliser?

"Signalen en sådan dom sänder ut är att poliser som arbetar i utanförskapsområden ska stå ut med mer våld"

ANNONS
|

I och med senaste årens upptrappade våld mot blåljuspersonal höjs allt fler röster för att poliser måste få utökad rätt till kränkningsersättning. När förslaget nu behandlades i riksdagen ställde sig majoriteten bakom detta. Men regeringspartierna och V sade nej.

Kränkningsersättning ges till brottsoffer som anses ha fått den personliga integriteten störd, genom exempelvis hot eller våld.

Undantag i lindrigare fall görs för poliser, då de ska tåla mer än andra. Det är rimligt att en polis ska kunna ta knuffar och förolämpningar som hade betraktats som kränkningar om en vanlig medborgare råkade ut för dem. Men var går gränsen?

Tidigare i år blev en polis i Stockholm som blivit misshandlad med ett knytnävslag först beviljad kränkningsersättning i tingsrätten. Men domen överklagades och hovrätten gjorde en annan bedömning, vilket gjorde polisen återbetalningsskyldig till gärningsmannen. I Blekinge förra året blev en polis nekad skadestånd efter att ha blivit spottad på rakt i ansiktet.

ANNONS

Två poliser i Tensta blev utsatta för stenkastning av en grupp på upp till 15 personer. Motiveringen från domen 2016 till att neka poliserna kränkningsersättning löd att sådana angrepp ”förekommer relativt ofta i Tensta” och att poliserna därför borde ha varit ”mentalt förberedda”. Signalen en sådan dom sänder ut är att poliser som arbetar i utanförskapsområden ska stå ut med mer våld.

Egentligen borde vi ha ett rättsväsende som markerar att det är aldrig är acceptabelt att bruka våld mot polisen.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och Svenska Dagbladets juridiska kommentator, skriver att undantaget för poliser har dragits för långt (2/5). Det var aldrig lagstiftarens mening att poliser inte ska få kränkningsersättning vid allvarliga brott.

Det är mycket prat från regeringen om satsningar på polisen genom att utöka kåren. Men flykten från poliskåren har pågått länge och det borde vara en angelägenhet från politiskt håll att hindra att kompetent och erfaren personal slutar. Att ta polisernas arbetssituation på allvar borde vara en lika hög prioritet.

ANNONS