Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alive and kicking. Alliansen på jakt efter nya framgångar.

Alliansen lever och har fortfarande hälsan

Det fanns liv efter debaclet om nyval.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Allianspartierna har haft en bra vecka och krisen för Moderaterna är kraftigt överdriven. På torsdagen kom det gemensamma beskedet att Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna vill lägga ner Arbetsförmedlingen.

”Vi föreslår en ny struktur med en statlig myndighet som framför allt ansvarar för funktioner som myndighetsutövning, kontroll och uppföljning. Själva matchningen och rustningen ska i stället huvudsakligen skötas av andra aktörer”, lyder det borgerliga receptet, som förts fram i arbetsmarknadsutskottet (Expressen 16/2).

Och på fredagen presenterades ännu mer sakpolitik.

Tillsammans skriver Alliansens partiledare att man snabbt vill ha ett riksdagsbeslut om att inget barn under 18 år ska räknas som gift i Sverige. ”Vi har redan tagit initiativ till lagstiftning direkt i riksdagen. Vi är redo att fullfölja om inte regeringen tar sitt ansvar”, konstaterar alliansledarna (Expressen 17/2)

I frågan om att fimpa Arbetsförmedlingen för gott kalkylerar allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna. När det kommer till att förbjuda barnäktenskap söker man i första hand samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Därmed är Alliansen beredd att ta emot röster av samtliga partier som vill medverka till liberala reformer. Det är en duglig kompromiss fram till valet, som ligger närmare Anna Kinberg Batras officiella linje i regeringsfrågan än Annie Lööfs.

Att Alliansen redan ser ut att röra sig i AKB:s riktning bekräftar två saker. Dels att insikten om Alliansens betydelse för de icke-socialistisk politik finns kvar. Dels att rubrikerna om Moderaternas kollaps är kraftiga överdrifter.

M:s fall i opinionen har varit markant, men är inte katastrofalt. Det nuvarande stödet på cirka 20 procent är två procentenheter lägre än M:s genomsnittsresultat de senaste fem riksdagsvalen. Motsvarande siffra för Socialdemokraterna är cirka tio procentenheter sämre, vid ett beräknat stöd på 25 procent. S långsiktiga trend är mycket allvarligare än M:s nuvarande, även om båda partierna går knackigt.

”Hur länge kan Anna Kinberg Batra sitta kvar?”, verkar allt fler undra.

Den frågan är förhastad. Allianspartiernas utskottsinitiativ, och att Moderaterna valt fot i regeringsfrågan, tyder på att hon trots allt blir Sveriges nästa statsminister.