Går att prata med. M tar gärna stöd från alla partier, men förhandlar inte om statsbudgeten med SD.
Går att prata med. M tar gärna stöd från alla partier, men förhandlar inte om statsbudgeten med SD.

Alliansen ska vinna val – inte gynna SD

Samtal i utskotten – men om vad?

ANNONS
|

Det har snart gått två veckor efter Anna Kinberg Batras uttalande att Moderaterna vill lägga en gemensam Alliansbudget i år och börja föra en dialog med Sverigedemokraterna.

Det är helt klart att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har anledning att vara nöjd. "Det är ett trendbrott genom att man så tydligt signalerar något" säger han i en intervju i Göteborgs-Posten (30 januari). Hans analys är att Sverigedemokraterna kommer att få "ganska stort inflytande" – trots Anna Kinberg Batras uttalanden om att förhandlingar om statsbudgeten inte är aktuellt. Åkesson berättar också att i rikspolitiken har inte mycket hänt, men däremot på kommunal nivå. I många kommuner förs nu samtal mellan SD och Moderaterna, fast Åkesson ger inga exempel.

ANNONS

Anna Kinberg Batra vill nu att Moderaterna ska ha en dialog med SD i riksdagens utskott. Ordföranden i kulturutskottet Olof Lavesson stödjer Moderaternas nya linje, men ser inga möjligheter till uppgörelser i det egna utskottet. "När det gäller just kulturutskottet har vi olika värderingar från Sverigedemokraterna, så jag ser inga större möjligheter just nu att göra några överenskommelser", säger han till Sveriges Radio (31 januari).

Så det återstår att se om omsvängningen kommer att leda till konkreta politiska resultat. För det har ju aldrig varit så att regeringen eller Alliansen har tackat nej till SD:s röster. När det gäller vinster i välfärden har SD varit uppvaktade från båda sidor, eftersom de har avgörandet i sin hand. Men då har det handlat om öppen argumentation, inte att sätta sig med SD och byta äpplen och päron med varandra. För vad finns det att kompromissa om med SD? Partiet är emot EU-medlemskap, emot ett Nato-medlemskap och partiets företrädare hyllar Donald Trump och den politiska utvecklingen i Ungern. Det föreligger inget kompromisstvång i riksdagsarbetet. På flera avgörande framtidsfrågor har Sverigedemokraterna fel svar på vilken riktning världen, EU och Sverige ska ta.

Politiska samarbeten bygger på förtroenden. Då handlar det inte bara om att jämka paket av åsikter, det handlar också om personliga förtroenden. KD:s partiledare Ebba Busch Thor kan inte tänka sig att sätta sig i samma rum som Oscar Sjöstedt (SD) för att prata om den ekonomiska politiken. Den grundläggande respekten saknas. (Sveriges Radio 25 januari)

ANNONS

Hon konstaterar också att Alliansen får igenom sin politik nästan varje vecka i riksdagen ändå. Under 2014-2016 fick regeringen Löfven sammanlagt 102 tillkännagivanden från riksdagen som gick emot regeringens politik. En regering med svagt stöd kommer därför ofta att åka på bakslag när Alliansen och Sverigedemokraterna röstar lika.

Det handlar inte om många procentenheter för att Alliansen ska bli större än de rödgröna i dagens opinionsläge. Det vore bättre om Alliansen kunde fokusera på att vinna valet 2018, vilket är fullt realistiskt, i stället för att riskera en osäker nyvalssituation. De senaste veckornas interna debatt i Alliansen har bara gynnat regeringen och Sverigedemokraterna. Det är mindre lyckat.

ANNONS