Överbyråkratiserat. Oppositionsrådet i Stockholms läns landsting Ilija Batljan (S), anser att för mycket pengar läggs på administration. ”Det finns dubbla och tredubbla funktioner och småpåvar som sitter med egna nischer”, säger han till Dagens Samhälle.
Överbyråkratiserat. Oppositionsrådet i Stockholms läns landsting Ilija Batljan (S), anser att för mycket pengar läggs på administration. ”Det finns dubbla och tredubbla funktioner och småpåvar som sitter med egna nischer”, säger han till Dagens Samhälle.

Att våga förändra

I toppen blåser det hårt i landets socialdemokrati. Lite längre ned i hierarkin sitter de ledande politikerna däremot säkert i sadeln och blickar ut mot en verklighet, som ter sig annorlunda beroende på om de befinner sig på väst- respektive östkusten. För ett par veckor sedan lade det nya minoritetsstyret i Västra Götalandsregionen (S+MP+V) fram sitt politiska program för mandatperioden. Partierna i den rödgröna minoriteten måste dock vara beredda att kompromissa, vilket regionens nye styrelseordförande Gert-Inge Andersson (S) nyligen medgav i Socialdemokraternas nyhetstidning: Ny Tid.

ANNONS
|

Men med det sagt är det ändå slående hur lite av nytänkande och framåtblickande det finns i det politiska programmet, som utgår från fyra allmänt formulerade målsättningar: Att verksamheten ska ha hög kvalitet, att den ekonomiska utvecklingen ska vara långsiktigt hållbar, att Västra Götaland ska vara klimatsmart och att regionen ska ha en lättillgänglig sjuk- och hälsovård.

Visserligen har målsättningar en tendens att vara rätt svepande. Problemet är att de rödgrönas program inte innehåller särskilt många spännande förslag på detaljnivå heller. Det är rätt symptomatiskt att det förslag som fått mest uppmärksamhet – slopad patientavgift för besök på den vårdcentral som en person är listad på – är ett gammalt förslag som skrotades häromåret, eftersom en sådan reform beräknas kosta för mycket.

ANNONS

Kostnadsläget har inte ändrats sedan dess. Inte heller det faktum att gratisbesök troligen skulle medföra att risken för överkonsumtion av vården skulle öka – varför inte gå till doktorn om det ändå är gratis? Redan idag är det många gånger svårt att boka ett besök inom rimlig tid på många vårdcentraler. Med andra ord riskeras två av de fyra målen – långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling och lättillgänglig vård. Men dyrare och mindre tillgänglig vård är knappast vad väljarna vill ha.

I Stockholm tänker åtminstone en ledande socialdemokrat annorlunda. Oppositionsrådet i Stockholms läns landsting Ilija Batljan saknar inte idéer om hur landstinget skulle kunna förändras, bli mer kostnadseffektivt. Batljan, som blivit mest känd för valrörelsens Butlerförslag, vill nu hellre prata om byråkrati.

I tidningen Dagens Samhälle gick han häromveckan till storms mot det ”enorma slöseriet” med skattebetalarnas pengar som sker i landstingens byråkrati, vilken Batljan beskriver som närmast Kafkaartad. 750 personer inom landstingets centrala förvaltning gör ett ineffektivt eller totoalt onödigt arbete. Om de fick rätt saker att göra skulle endast hälften av dem ha något vettigt att göra. Övriga skulle kunna sägas upp och spara landstinget cirka 400 miljoner kronor.

ANNONS

En grundläggande anledning till denna överadministration är, enligt Batljan, att politikerna inte tagit sitt ansvar. Att det alltid går att skylla på någon annan, trots att huvudansvaret många gånger klart och tydligt finns på det politiska planet.

Batljan vågar peka på problemen och föreslå en lösning, även då denna innebär att hans kollegor trampas på tårna. Visst det är lättare att ha en sådan attityd, då man sitter i opposition. Men det betyder inte att den är fel. Vill man förändra ett mönster måste man börja med sig själv.

ANNONS