På gång i Glasgow. FN:s klimatmöte i Glasgow öppnade officiellt under måndagen, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson öppningstalade.
På gång i Glasgow. FN:s klimatmöte i Glasgow öppnade officiellt under måndagen, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson öppningstalade. Bild: Andrew Parsons / No10 Downing Street

Joakim Broman: Börja med att sopa bort kolet framför egen dörr

En ambitionshöjning för världens klimatarbete måste till.

ANNONS

Misslyckande i Köpenhamn. Framsteg i Paris. Vad kommer vi att förknippa med klimatmötet COP26 i Glasgow – som startade under söndagen (31/10) – när det är slut om ett par veckor?

Pessimism står att finna. Många hade hoppats att Kina, världens största utsläppare, skulle ha skärpt ambitionerna inför COP26. Istället har landet i princip bara återupprepat sina åtaganden från Paris-mötet 2015. Kina planerar att fortsätta öka sina utsläpp fram till 2030, för att därefter minska och bli klimatneutralt 2060.

I Europa rasar samtidigt en gaskris som inte bara påverkar priserna på el och värme utan även driver på diesel- och matpriserna. Plötsligt talar europeiska länder om begränsad energihandel och om minskade klimatambitioner.

ANNONS

Å andra sidan kom positiva nyheter från helgens G20-möte i Rom. En kommuniké efter mötet slog fast att den globala uppvärmningen måste begränsas till 1,5 grader, en skarpare formulering än den som finns i Parisavtalet. Även om inte Kinas Xi Jinping eller Rysslands Vladimir Putin närvarade i Rom, eller kommer till COP26, var det ett fall framåt.

Ytterligare framsteg måste göras i Glasgow. Den så kallade regelboken, som bland annat avgör hur utsläppsminskningar ska räknas, måste komma på plats. Frågan om "klimatfinansiering” får inte leda till ännu ett svek; tidigare löften från rikare länder om att frigöra medel till utvecklingsländer för utsläppsminskningar och klimatanpassningar har inte blivit verklighet.

Idén om rättvisa spelar därför en central roll i Glasgow. Det handlar inte bara om att rikare delar av världen ska bidra med klimatbistånd utan också vilka villkor som är förknippade med såväl bistånd som handel. Storbritannien kommer under klimatmötet att försöka få till en internationell allians för att förbjuda bistånd från att gå till kol, olja eller naturgas, trots att energifattigdomen är extremt utbredd i vissa delar av världen. Men samtidigt är det fullt tillåtet för Belgien och Tyskland att subventionera utbyggnaden av naturgasverk på hemmaplan, där det ofta finns alternativ. Var ligger rättvisan i det? Börja med att sopa bort kolet framför egen dörr.

ANNONS

COP26 har kallats den sista chansen att tackla klimatförändringarna. "Domedagsklockan står på en minut i tolv”, som den brittiske premiärministern Boris Johnson sade vid öppningsceremonin. Det är nog överdrivet pessimistiskt. Men det är sant att omställningens takt både måste öka och konkretiseras. Länder måste lägga fram skarpa planer för hur de planerar att klara klimatmålen, inte bara sätta upp långsiktiga mål.

Det gäller för övrigt även Sverige, vars företrädare gärna poserar med sina höga ambitioner på dessa möten. Men inte heller vi vet exempelvis hur mycket ren el som kommer att krävas för att fasa ut de fossila bränslena, eller hur den produktionen ska komma till stånd.

Det ligger i sakens natur att inte alla knäckfrågor kommer att lösas på detta möte. Men en ambitionshöjning för världens klimatarbete måste till. Om en sådan kan hamna på papper med världsledarnas signaturer under kan Glasgow trots allt bli en viktig framgång.

ANNONS