Billig kinesisk telefoni kan stå Sverige dyrt

När det gäller nationens säkerhet finns inte utrymme att vara naiv.

ANNONS

Den kinesiska telekomjätten Huawei väntas vilja delta i uppbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Det måste stoppas. Kinesiska staten kan använda företaget för att spionera, och eventuellt sabotera. Risken är att George Orwells “storebror ser dig”-samhälle blir verklighet. Storebror är i detta fall en kommunistisk diktatur som inte lär dra sig för att ta sig friheter både gentemot enskilda svenskar och viktiga samhällsfunktioner.

Enligt kinesisk lagstiftning måste kinesiska företag bistå underrättelsetjänsten vid behov. Huaweis grundare Ren Zhengfei menar dock att han hellre lägger ner företaget än medverkar till kinesiskt spioneri. Men med tanke på att Zhengfei har en bakgrund som officer i armén är hans påstående inte särskilt trovärdigt. Likaså är Huawei-juristernas löften om att företaget kan vägra att lämna ut känslig information till kinesiska myndigheter allt annat än betryggande. Även om den juridiska bedömningen skulle vara korrekt i nuläget står rättssäkerhet inte direkt högt i kurs i Kina.

ANNONS

Sveriges digitala infrastruktur ska varken hamna framför en främmande makts ögon eller läggas i dess händer. Det gäller också om ett företag används som täckmantel. I Kina går det knappast vattentäta skott mellan stat och företag. Så länge landet är en kommunistisk diktatur måste Sverige och omvärlden betrakta myndigheter och näringsliv som två delar av samma helhet.

USA, Australien och Nya Zeeland har redan portat Huawei från uppbyggnaden av nya nätverk. Enligt Sveriges ansvariga minister Anders Ygeman (S) saknas i dag förutsättningarna i svensk lagstiftning för att göra detsamma. Han öppnar dock upp för ändringar. Det borde ske – skyndsamt. Sverige är ett genomdigitaliserat samhälle. Viktiga funktioner som el- och vattennät, sjukvård och banker kan i värsta fall stängas ner med några klick.

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen menar att det saknas bevis för anklagelserna, och säger att kritiken har politiska förtecken. Han har rätt. När det gäller nationens säkerhet finns inte utrymme att vara naiv. Bara misstanken om att kinesisk underrättelsetjänst kan spionera är nog för att nobba Huaweis anbud. För att låna ett annat citat av Orwell: “Det är en villfarelse att tro att man kan vara fri invärtes under ett diktatoriskt system.”

Kajsa Dovstad
Kajsa Dovstad
ANNONS