Bland sjöpungar och käpphästar

Riksdagsledamöter gillar att bestämma – in i minsta detalj

ANNONS
|

Den allmänna motionstiden i riksdagen lämnar fältet fritt för riksdagsledamöterna att lämna in motioner i vilket ämne som helst. Det är ett tillfälle som de gärna utnyttjar. 3418 riksdagsmotioner lämnades in i år. Det blir i snitt mellan nio och tio motioner per riksdagsledamot.

Detta inslag i den svenska statsskicket har varit flitigt diskuterat under många år. 98 procent av alla riksdagsmotioner får avslag. Och de flesta som får bifall brukar vara motioner som föreslår att något ska utredas. I princip leder inget förslag som läggs av en riksdagsledamot någonsin till ett skarpt beslut eller lag. Men däremot ger allmänna motionstiden upphov till månader av sammanträden och debatter. Inte sällan återkommer flera riksdagsledamöter till gamla väl kända områden och politiska krav år efter år. De plockar fram sina käpphästar ur stallet och ryktar dem.

ANNONS

Den elake skulle kanske säga att riksdagen hittar på arbeten åt sig själv. Den något mer positiva tolkningen är att riksdagsledamöterna, som är valda av svenska folket, får tillfälle att redovisa sina politiska åsikter, oberoende av de politiska områden som regeringen väljer att prioritera.

Årets hittills mest uppmärksammade motion är skriven av sverigedemokraten Anna Hagwall. Under rubriken ”Sprid ägandet i medierna” påstår hon helt felaktigt att 80 procent av medierna kontrolleras av samma ägare. Hon föreslår att ”medieägandet bör fördelas på fler oberoende företag”. Vilket tvång som ska användas sägs dock inte i den korta motionen. ”Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”, skriver hon till Aftonbladet. Att kontrollera den etniska tillhörigheten på medieägarna blev till och med för mycket för Sverigedemokraternas ledning som fick ta avstånd från sin egen riksdagsledamot.

Tack och lov hittar man inte några liknande hårresande stolpskott till motioner från Bohusbänken. En översiktlig genomgång visar att favoriter går i repris. Om Bohusbanan motionerar Catharina Bråkenhielm (S), Fredrik Christensson (C) och Roland Utbult (KD), vilket väl inte är första eller sista gången. Ej heller missar ledamöterna på Bohusbänken att ha åsikter om yrkesfisket.

I vanlig ordning så kan man lyfta på ögonbrynen över vilken hög grad av detaljnivå som riksdagsledamöterna vill styra landet med. Bråkenhielm och Kenneth G Forslund (S) skriver en av två (!) motioner som vill ta fram en politik för främjande av odling av sjöpungar. Det ska dock sägas att det finns ganska många kloka förslag bland motionerna. Lars Tysklind (L) vill verka för att förenkla handeln med Norge, vilket är viktigt för Bohuslän. Wivi-Anne Johansson (V) är huvudförfattare till en intressant motion som vill att man ska anpassa välfärdssystemen till ett arbetsliv där många växlar mellan egenföretagande och flera olika anställningar. Det kommer att bli nödvändigt, då allt fler personer har inkomster från olika källor. Vänsterpartiet får gärna lägga fler förslag som underlättar eget företagande.

ANNONS

ANNONS