Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna. Det senaste året har SD skaffat sig ett starkt stöd i allt fler väljargrupper - det kommer långsiktigt att förändra partiets ställning. Bild: Fredrik Persson/TT
Sverigedemokraterna. Det senaste året har SD skaffat sig ett starkt stöd i allt fler väljargrupper - det kommer långsiktigt att förändra partiets ställning. Bild: Fredrik Persson/TT

Svend Dahl: Blir SD ett svenskt "folkeparti?"

Svend Dahl: Åkesson ser gärna samma position i svensk politik som Dansk Folkeparti har i Danmark.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 7 juli. Den som vill se framtiden bör åka till Svedala, sades det efter valet 2014. I den sydskånska kommunen blev Sverigedemokraterna redan för fyra år sedan jämnstort med Moderaterna och Socialdemokraterna. När Jimmie Åkesson på lördagskvällen håller sitt Almedalstal ser denna framtid ut att vara inom räckhåll för SD-ledaren.

De senaste månaderna har flera opinionsmätningar placerat SD jämsides med M och S. För att förstå denna utveckling bör man ta fasta på detaljerna i SCB:s stora partisympatiundersökning i början av juni. Där framkom att nästan var femte väljare som idag skulle rösta på SD egentligen sympatiserar med ett annat parti.

En betydande del av väljarkåren vill idag se minskad invandring. Det avspeglas i hur både M och S idag profilerar sig som anhängare av en restriktiv migrationspolitik. Samtidigt finns det bland många väljare tvivel kring de två regeringsbärande partiernas förmåga att i skarpt läge leverera den önskade politiken. För allt fler väljare har en röst på SD därför blivit ett sätt att försäkra sig om att det inte sker en återgång till Reinfeldtårens migrationspolitik.

Just nu slår detta framförallt mot S. Gymnasielagen som, tvärtemot talet om “ordning och reda” i migrationspolitiken, gav unga män utan asylskäl möjlighet att stanna i Sverige, har gjort att partiet blöder LO-väljare.

Men även bland M-sympatisörer finns det tvivel kring det egna partiets möjligheter att i regeringsställning leva upp till löftena om en restriktiv migrationspolitik.

Invandringen och dess effekter på frågor som välfärd och trygghet lär fortsätta att ligga i topp bland väljarnas viktigaste frågor. Det gör att SD under överskådlig framtid kommer att vara en maktfaktor och trolig kungamakare i svensk politik.

Det senaste året har Åkesson allt oftare gjort jämförelser med Dansk Folkeparti, som sedan länge fungerar som stödparti åt borgerliga regeringar, men som det senaste åren även kommit att uppvaktas av de danska Socialdemokraterna.

En sådan position kan tyckas avlägsen med tanke på att avståndstaganden fortfarande är normen i övriga partiers umgänge med SD.

Den långsiktigt viktigaste förändringen i synen på SD sker emellertid inte bland politiker och opinionsbildare. I takt med att invandringsfrågan blivit allt viktigare har trösklarna att rösta på SD sänkts och partiet har idag betydande stöd i grupper som för bara några år sedan aldrig skulle ha övervägt en röst på Jimmie Åkesson. Det gäller exempelvis högutbildade och väljare i Stockholm med kranskommuner. Det lär bli avgörande för SD:s position de kommande åren.

Som skribenten Paulina Neuding nyligen konstaterande blir det i längden omöjligt att isolera och demonisera ett parti vars väljare är som folk är mest (Dagens Samhälle, 11/6). Med ett väljarstöd på cirka 20 procent är det precis där Sverigedemokraterna idag befinner sig. Alla kanske inte älskar en sverigedemokrat, men alla känner idag någon som gör det.

Så har det för övrigt länge varit i Svedala.