Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bodil Resare, chefredaktör

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bodil Resare: Att navigera på land och till sjöss

Nästa vecka möter vi läsarna på Orust.

Sjön ligger spegelblank och i den skyddande viken ståtar staden i havsbandet vid inloppet till Gullmarsfjorden. Bedövande vackert och intagande. Havsnära.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När det gäller landskapets dragningskraft och skärgårdens skönhet är det för en landkrabba frestande att göra jämförelsen med alp- och fjällvärldens vidder. Beständigheten, tillgängligheten som snabbt förändras till otillgänglighet när vädrets makter slår till och ställer krav på vana att navigera och agera trots utsatthet och dålig sikt. Att vara rustad för väder och ha kunskap nog att ta sig hem helskinnad. Att kunna läsa sjö, som att kunna läsa snö och fjäll. Men där slutar likheterna för egen del, för när det gäller kunskaperna om det senast nämnda är det långt kvar till jämställdhet mellan hav och land. Det är en sak att gräva en bivack på fjället, en helt annan att till havs rida ut stormen och i tid se den komma.

Konsten att navigera till sjöss är annars något som eleverna vid Gullmarsgymnasiets marina program tidigt får bekanta sig med. En nödvändighet för eleverna på naturbruksprogrammet med inriktning mot marinbiologi, men också något som eleverna vid det naturvetenskapliga programmets spetsutbildning inom marinbiologi lär sig behärska. Spetsutbildningen inom det naturvetenskapliga programmet som framgångsrikt lockar elever från hela landet. Betydelsefullt för en ort som Lysekil där marina näringar av hävd är en del av livsbetingelserna.

Här på Bohusläningen har Laban i brytningstiden mellan vår och sommar lufsat ut ur spalterna på seriesidan och ersatts av Medelålders Plus. Anledningen till detta är att Bohusläningen har bytt leverantör av serier, pyssel och kryss, och där vi återkommer med fler nyheter som vi hoppas ska glädja dig som korsordslösare och vän av knep och knåp.

Bohusläningens mål är att vara nyhetsledande och att belysa aktuella händelser på ett sätt som berör och engagerar dig som läsare. Vi ska granska makten, och vi vill också genom reportage och fördjupningar bidra till en ökad förståelse för mer komplicerade sammanhang.

Efter onsdagens nedslag i Lysekil väntar Henån som nästa stopp i Bohusläningens vårturné Öppen redaktion. På onsdag finns vi på plats mellan 10 och 15 i Kajutan. Möt oss, diskutera innehåll och journalistik, och upplev hur det i praktiken går till när vi arbetar med morgondagens tidning och vår nyhetssajt.

Trevlig helg!