Staten eller kapitalet? Det finns många principiella skäl att ifrågasätta om staten alls bör äga och styra företag.
Staten eller kapitalet? Det finns många principiella skäl att ifrågasätta om staten alls bör äga och styra företag.

Bonusfest med baksmälla

LEDARE: Är de statliga bolagen en bra affär för staten?

ANNONS
|

Det har inte varit något bra år för de statliga bolagen. Många har nollresultat eller svagt minus på kontot. Under det första kvartalet 2016 var den totala förlusten 14 miljarder kronor. Bäst har det gått för Telia och Svenska spel. Sämst är Vattenfall – vilket även var fallet 2015.

Det finns många principiella skäl att ifrågasätta om staten alls bör äga och styra företag. Den mest relevanta frågan? Förmår staten att styra företaget bättre än vad marknaden hade klarat av. Moderaternas utspel om att sälja statens innehav i Telia, SAS och SBAB vid en valseger 2018 bygger på just denna avvägning.

ANNONS

Ibland är argumentet att staten ska äga bolag för att man då inte behöver vara marknadsmässig utan kan prioritera ”andra värden”. Ibland låter det istället att statliga bolag måste drivas lika marknadsmässigt som privata företag för att generera intäkter.

Statliga bolag bör drivas marknadsmässigt och professionellt, allt annat vore slöseri och stöld från folket. Samtidigt, om målsättningen lyckas och ett statligt företag går lika bra som ett privat, borde det då inte överlåtas till marknaden? Särskilt relevant blir detta i perioder som de senaste två åren, då bolagens misskötsel de facto har lett till kostnader snarare än intäkter.

Värst av alla presterar alltså Vattenfall, som har drabbats av en rad felinvesteringar och nedskrivna värden de senaste åren. Och det är en misskötsel som går över partigränserna. Centerpartiet var pådrivande i köpet av Nuon – vilseledda av samma miljöideologi som Miljöpartiet drev på, vilken fick många att tro på icke-marknadsmässiga priser på förnybar energi. Den nuvarande rödgröna regeringen har fått hård kritik för sin skötsel av försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland.

Mest upprörande är dock Vattenfalls lednings inställning i allt detta. De har tagit till sig de båda värsta sidorna av hur statliga bolag bör styras. Å ena sidan verkar de inte tycka att det är något problem att de går med förlust år efter år eftersom de ändå är statliga. Å andra sidan beter de sig som en riktig klichébild av hur en ”arrogant kapitalist” porträtteras av vänstern.

ANNONS

När Dagens Industri publicerade en granskning av de bonusar som delats ut till Vattenfalls ledning vägrade man svara på frågor kring hur stora summorna är och på vilka grunder bonusen delas ut (18/8). Ett bolag som gör miljardförluster, och som ägs av medborgarna, tycker alltså inte att de behöver redovisa varför de betalar ut miljoner till sin ledning. Makt korrumperar överallt. Det är kanske det främsta argumentet emot ett omfattande statligt ägande.

Hanna Marie Björklund
Liberala Nyhetsbyrån
Hanna Marie Björklund
ANNONS