Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Modulhus. De flest kommuner kämpar med bostadsbrist.

Karin Pihl: Bostäder byggs inte enbart av vilja

Täbymoderaterna struntar inte i att ta emot nyanlända – det går helt enkelt inte.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Vad är Sveriges största problem? Bostadsbristen är en bra kandidat. Runtom i landet kommer rapporter om hur avsaknaden av bostäder drabbar människor. Antalet hemlösa ökar från norr till söder. I Piteå har handikappföreningar vräkts i centrala stan för att ge plats åt nyanlända. På flera orter har politiker fullt upp med att ge plats åt de som fått asyl och ska flyttas från Migrationsverkets boende till kommunerna.

Men vissa kommunpolitiker har meddelat att de helt enkelt inte kan ta emot fler. Trots att mottagande numera är obligatoriskt har de moderatledda kommunerna Täby och Ekerö infört ett flyktingstopp.

Det har lett till kritik, både från andra moderata kommunalråd och från regeringen. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) är upprörd över Täbys beslut. Kommuner som är ”välbärgade och har goda förutsättningar” ska inte få smita undan lagen, anser hon (DN 16/11).

Och det är ju sant. Alla, särskilt de kommuner som har gott om resurser, måste dra sitt strå till stacken. Men ingen tjänar på att ministrar och politiker i andra kommuner målar ut andra som onda. Att ordna bostäder till nyanlända är inget som görs med hjälp av god vilja och lite tur.

I Täby har man, liksom i många andra kommuner, köpt bostadsrätter. Man bygger modulhus och har öppnat för att omvandla seniorlägenheter till flyktingbostäder.

Det är svårt att hävda att Täbymoderaterna helt enkelt struntar i att ta emot nyanlända. Faktum är att de flesta kommuner inte fixar sin kvot för i år. När SVT frågade de 50 kommuner som ska ta emot flest flyktingar om de klarade kraven sa endast 14 av 46 svarande ja.

En kommun kan ha hur stabil ekonomi som helst. Det går inte att bygga hus på en vecka bara för att man har goda skatteintäkter.

Det är inte bara moderatstyrda, rika kommuner som säger att de inte klarar uppgiften. Skånekommunerna har haft krismöte till följd av situationen. I Malmö måste flyktingar troligen bo i sovsalar till jul.

Ylva Johansson kan inte nöja sig med ett ”lös det” till kommunerna. Allt tyder på att de verkligen försöker.