Ett extra lyft. Så kallad social housing kan vara ett sätt att skapa både flyttkedjor och klassresor.
Ett extra lyft. Så kallad social housing kan vara ett sätt att skapa både flyttkedjor och klassresor.

Bygg bostäder för dem med lägst inkomster

Låt inte falska självbilder av en öppen och icke-subventionerad bostadsmarknad stå i vägen för nytänkande.

ANNONS
|

Lös bostadsbristen genom riktat byggande till särskilda grupper, de med lägst inkomster. Det kunde ha blivit en bomb i den bostadspolitiska debatten, men Boverkets förslag i november blev mest en pyspunka. Det Boverket egentligen talade om var social housing - en i svensk debatt stigmatiserad bostadsmodell som bryter mot vår bostadspolitiska självbild om en öppen marknad för alla.

Men det största stigmat utgörs av lika andelar politiska hjärnspöken som förnekelse. Vad är den ursprungliga tanken om allmännyttan och hårt reglerade, centralt framförhandlade och normerande hyresnivåer, om inte socialt boende? Irena Molina, professor i kulturgeografi, konstaterade i tisdags vid ett seminarium om social housing anordnat av HSB i Stockholm att "Man får inte glömma att miljonprogrammet, hyresrätten och allmännyttan var ett sätt att tillgodose arbetarklassens behov av bostäder utan behovsprövning."

ANNONS

Håkan Forsell, docent i urbanhistoria verksam vid Stockholms Universitet, menade att begreppet ”social housing” inte går att använda i Sverige och ville hellre prata om "affordable housing" likt det som finns i städer som Amsterdam och Wien. Han konstaterade att "Själva poängen är att man helt enkelt villkorar delar av bostadsbyggandet, markupplåtande och krediter, så att byggherrar viker en del av nybyggnationen till en grupp som har en lägre inkomst än cirka 60 procent av medianinkomsten i regionen." Enligt Forsell skulle en sådan modell göra att en miljon svenskar skulle vara berättigade till denna nya form av hyreskontrakt.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, menade att priset för hyror i nyproduktionslägenheter borde knytas till den långa räntan, som i sig automatiskt skulle betyda hyressänkningar. Vilka skulle då ha rätt till dessa billiga lägenheter? Enkelt uttryckt: de som mest behöver dem. Lind slog ett slag för inkomstkvoterade bostäder, där de med tillräckligt bra löner skulle uteslutas och att resten skulle få vara med i ett lotteri.

I själva verket skulle det innebära samma behovsprövningsprincip som dagens bostadsbidrag, om än för fler grupper.

Ett enkelt sätt att undslippa stigmatiseringen av människor som får bo i en fastighet som överstiger deras egen betalningsförmåga och undvika ökad segregation är att kila in social housing-bostäder bland övriga nybyggda lägenheter. Det gör att den sociala mixen både garanteras och blir naturlig i och med att den inte särskiljs från övrig bebyggelse.

ANNONS

Det är den modell som just nu provas i Göteborg, där hälften av de nyproducerade hyreslägenheter som förbereds i den centralt belägna Frihamnen blir så kallat socialt boende. De låga hyresnivåerna kommer höjas under en 15-årsperiod. Därmed permanentas inte hyresdifferentieringen, trösklarna in på bostadsmarknaden sänks och såväl klassresor som flyttkedjor ges en skjuts. Det är en modell väl värd att pröva även på andra platser.

ANNONS