Finansminister Magdalena Andersson (S) vill bland annat att företag ska betala högre skatt.
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill bland annat att företag ska betala högre skatt. Bild: Ali Lorestani/TT

C och L måste hålla skatten nere

Joakim Broman: Arvs- och gåvoskatter skulle leda till kapitalflykt

ANNONS

“Det här handlar inte om småföretagare i glesbygd, utan om konsulter runt Stureplan”, sa finansminister Magdalena Andersson (S) i höstas (SvD 4/10 -19), i ett försök att motivera höjd skatt för fåmansbolag, genom åtstramade 3:12-regler.

Anderssons prioriteringar inför mandatperiodens budgetar och planerade skattereform har klarnat allteftersom. Redan i februari förra året flaggade hon för att Socialdemokraterna vill höja kapitalskatterna.

Det stöter nu på patrull i samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet. “Vi behöver inte mer klasskampsretorik och höjda skatter”, sa L:s ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson till DI i helgen (8/2).

Det har han rätt i. Höjd kapitalskatt kan på avstånd låta som ett bra sätt att omfördela från fattig till rik. Men Sverige har inte en kapitalskatt utan många, och när skattehöjningsförslagen konkretiseras blir de negativa effekterna tydliga. Höjd bolagsskatt försämrar konkurrenskraften för svenska företag. Skatt på investeringssparkonton försämrar villkoren för småsparare. Fastigheter utgör en bred och stark skattebas, men att återuppliva den hatade fastighetsskatt som gällde på Göran Perssons tid är inte gångbart. Återinförda arvs- eller förmögenhetsskatter skulle mest leda till att kapital flyttar ut ur landet igen – med minskade investeringar som följd – medan mindre bemedlade skulle få se sparkapitalet försvinna in i statsbudgeten. Så fortsätter det.

ANNONS

Persson och hans C-motsvarighet Emil Källström har dessutom starka skrivningar i januariöverenskommelsen att luta sig mot. De enda skattehöjningar som nämns i “JÖK:en” rör miljöskatter. Andersson kan försöka hävda att skattereformpunktens formulering om att “utjämna växande ekonomiska klyftor” är en signal om kapitalskatterna, men som Persson säger till DI är ett annat sätt att göra det att få fler människor i jobb.

Tvärtom har finansministern förbundit sig att göra beskattningen av företag – och särskilt småföretag – mer gynnsam. Januariöverenskommelsen stipulerar att 3:12-reglerna ska förenklas, inte stramas åt, och att skattereformen ska leda till “sänkt skatt på jobb och företagande”.

Det krävs riktigt röda glasögon eller god fantasi för att hitta kapitalskattehöjningar i de formuleringarna. C och L gör helt rätt i att hålla nere skatten för Sveriges företagare, småsparare och villaägare.

ANNONS