Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.
Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.

Carpe diem ska fånga serieläsaren

Ingalill Sundhage: Ny serie i Bohusläningen har gjort succé i USA.

ANNONS
|

Serier i en dagstidning kan vara förutsägbart, ointressant, tråkigt men också alldeles, alldeles fantastiskt viktigt och underbart. Allt beror på vem du frågar. När Fantomen försvann för några år sedan blev många läsare besvikna. Inte så att jag fick skäll och ovett, men flera ringde och tyckte att det var synd att bryta en så lång tradition som Fantomen ändå var.

När jag så fick möjligheten att återinföra den vandrande vålnaden tog jag den. Några av er har hört av sig och tackat, men de flesta tror jag insåg vanans makt och att tider, och vi själva förändras.

Nu är det dags igen. Inte att ta bort Fantomen – han får fortsätta att jaga bovar och vakta sin grotta tillsammans med sin familj, men väl en annan och säkerligen för många kär serie, nämligen Kalle och Hobbe. Kalle, som beskrivs som en busunge har jag ingen större igenkänningsfaktor i, däremot tygtigern. Låtsaskompisar är bra att ha när man ska lära sig förstå världen utanför familjen. Även ett tygdjur kan vara ett sällskap att lita på och en tröst att ha som liten. Men ingenting varar för evigt och nu försvinner alltså Hobbe och Kalle till förmån för den – för oss – nya serien Carpe Diem. Vad som är extra roligt är att den är tecknad av en svensk, Niklas Eriksson från Umeå, född på 70-talet och känd för sina underfundiga bilder.

ANNONS

Han trodde i sin ungdom att det var lärare han skulle bli, men tecknandet tog över. Inte heller en journalistutbildning ändrade den inslagna banan och förutom Carpe Diem tecknar han #Sverige – en serie som beskrivs som att ha ett skevt underhållande perspektiv till vårt land.

Hos Carpe Diem är det mesta tillåtet att skoja om. Som exempel kan nämnas tweetande zebror och Googles försök att dokumentera hela planeten i bild. Eftersom serien inte har några återkommande figurer blir friheten stor för Niklas och idéerna kan leva länge. Eriksson berättade i en intervju på TV4 för några år sedan att det är genom att läsa andra serier han finner inspiration i sitt tecknade. Och så gillar han att finna ett ämne att tänka på och som är möjligt att berätta om med hjälp av en tecknad bild och några pratbubblor.

Den svenska marknaden är nerlusad med amerikanska serietecknare, därför är det extra kul att Niklas Eriksson 2015 fick kontrakt med nära 100 tidningar i USA med just Carpe Diem. Så det hög tid för er läsare av Bohusläningen att göra bekantskap med Carpe Diem.

Trevlig helg!

ANNONS
ANNONS