Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Därför är fiskeförbud en dålig idé

Personlig frihet – och ansvar – är värden som vi ska vara rädda om.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det stora fiskebråket i Lysekil förra året kommer åter att komma upp på de styrande politikernas bord. Kommunstyrelseförvaltningen rekommenderar att inte införa ett fiskeförbud i den lokala ordningsstadgan. Detta är utmärkt.

Under förra sommaren inkom en mängd klagomål om fisket längs bryggor i Lysekil, särskilt i norra Hamnen. Stundtals var det en stor mängd fiskare på samma plats, mellan 20 till 100 stycken. Det skedde en stor ökning av det normala antalet fritidsfiskare eftersom asylsökande som bodde i centrum gärna ville fiska där. Fiskrens lämnades på bryggan och badande och båtägare kände sig bortträngda. Detta var naturligtvis inte acceptabelt.

Läs också: Dags för beslut i frågan om fiskeförbud

Dock konstaterar de utredande tjänstemännen att "Ordningslagen gäller oavsett vad kommunen har skrivit in i sina lokala ordningsföreskrifter. Detta innebär att polisman alltid kan tillkallas som, om denna anser det vara befogat utifrån ordning och säkerhet, kan avbryta pågående aktiviteter". Man tror inte att förra årets extrema situation kommer att upprepas, eftersom det numera är mycket färre asylsökande i centrum.

Ett förbud i den lokala ordningsstadgan går inte att besluta om vid behov. Antingen är fiske totalt förbjudet eller så är det tillåtet. Det går inte att temporärt besluta om förbud, om och när kommunen får in klagomål. Föreskrifter som rör privata bryggor måste länsstyrelsen besluta om och det görs väldigt sällan.

Tjänstemännen säger alltså nej till förbud, utan vill att kommunen ska aktivt gå in med informationsåtgärder i form av positiv skyltning med information om vett och etikett längs bryggorna. Ett förbud vore att inskränka för mycket i den personliga friheten, är tjänstemännens kloka inställning.

Det fria fisket är en tillgång för friluftslivet och turismen. Naturligtvis är detta en frihet som måste utnyttjas med ansvar och respekt för varandra. Det är inte annorlunda än i trafiken, på en camping eller i svampskogen. De som inte visar respekt kan avvisas, andra kan fortsätta att fiska i frihet.