Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pride. Vi bör ha i åtanke vilka som bryr sig om homo- och bisexuellas rättigheter på riktigt, och inte enbart tar tillfället i akt när det passar deras politiska agenda

Padma Schrewelius: Därför är Pridepoliserna viktiga

En stor majoritet i Europa är rädda för att visa vilka de är och visa sin kärlek för en partner öppet.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

I söndags gick en prideparad genom Serbiens huvudstad Belgrad. Gatorna spärrades av och blev nästan tomma från åskådare. De flesta som hade möjlighet att se den lilla gruppen på ungefär 1 000 personer manifestera var de mångdubbelt fler poliser som var där för att skydda paraden.

I Belgrad har pridetågen varit drabbade av attacker med bland annat stenar och avföring. 2010 upplevde dem de värsta kravallerna sedan Kosovos självständighetsförklaring till följd av attackerna mot Pride. Men också i Serbien går utvecklingen framåt. I år var det lugnt även om det hölls en motdemonstration längre bort.

Det fanns även poliser i själva pridetåget. Från Sverige kom förutom riksdagsmän, ambassadörens andreman och olika organisationer också svensk polis. Några dagar innan pridetåget träffades svensk och serbisk polis för att diskutera hbtq-rättigheter. Serbisk polis var nyfikna på de svenska polisernas erfarenheter och ville starta upp en gaypolisförening såsom den i Sverige.

Men när det kom till att få använda uniform i tåget tog det stopp. Uniformen är en viktig markering för att visa att det är okej att vara hbtq-person och samtidigt polis. Men också för att visa att hbtq-personer ska kunna känna sig trygga med polisen. På Europride i lettiska Riga förra året väckte de uniformerade svenska poliserna så mycket uppmärksamhet att de blev huvudnyhet i lettisk tv.

Stockholms länspolismästare Carin Götblad var 2002 den första att tillåta svensk polis att gå uniformerade i Stockholm Pride. Stödet var praktiskt taget obefintligt. I princip hela poliskåren var emot – polischefer inkluderat. Detta trots att uniformerade poliser i pridetåg har förekommit i USA och Australien sedan 70-talet.

I dag ser de flesta svenskar uniformerade poliser i Pride som självklart. Det är inte alltid majoriteten behöver stå bakom ett beslut för att en attitydförändring ska ske. Ibland räcker det med styrning uppifrån. Starka ledare kan förändra en hel nation.

På samma sätt kan ett fientligt ledarskap vrida tillbaka klockan för hbtq-rättigheter. Ett tydligt exempel är Turkiet där Istanbul Pride i år förbjöds och transkvinnan Hande Kader förra månaden våldtogs och brändes till döds.

Därför är det viktigt hur vi röstar. Vi bör ha i åtanke vilka som bryr sig om homo- och bisexuellas rättigheter på riktigt, och inte enbart tar tillfället i akt när det passar deras politiska agenda, som när SD-anknutna anordnade Järva Pride för att kunna peka ut invandrargrupper som homofoba. Sverigedemokraterna var 2013 det enda partiet som röstade för tvångssterilisering av transsexuella.

Situationen för hbtq-personer är allvarlig: En stor majoritet i Europa är rädda för att visa vilka de är och visa sin kärlek för en partner öppet. Risken att utsättas för våld är överhängande. Hbtq-rättigheter är inte speciella rättigheter för vissa minoriteter. Det handlar om att mänskliga rättigheter ska gälla alla.