Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karl af Geijerstam: Därför är USB-attacken allvarlig

Alla måste höja säkerhetstänkandet.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

I tisdags hittades åtta små dataminnen utanför Lindholmen Science Center i Göteborg. Utanför fordonsföretaget CEVT:s kontor hittade anställda två av minnena. Men lyckligtvis fattade de misstankar, rapporterade idg.se tidigare i veckan.

”Det sitter ett klistermärke på minnena som säger att storleken är 64 megabyte, så små minnen har inte funnits på marknaden på många år, och när jag såg filnamnen på dokumenten insåg jag att det var något lurt”, berättade Rikard Linde-Rahr. När han undersökte innehållet visade det sig att de innehöll skadlig programkod som troligen hade till syfte att låsa datorn om någon öppnade filerna. It-avdelningen på Lindholmen Science Park larmade företagen som hyr lokaler där och har nu polisanmält det som har inträffat.

Det kan ju ”bara” ha varit ett klumpigt försök att sprida dataprogram som spärrar datorerna. Men även det skulle kunna få allvarliga konsekvenser för de företag som finns på Lindholmen Science Center. Och vilka företag finns där? Jo, Ericsson, Volvo Cars, Volvo, Saab och Telenor bland andra. Företag som i olika utsträckning jobbar mot försvaret och som på flera sätt är världsledande i sina branscher.

Läs också: Säpo letar efter nålar i höstackar

Att minnena släpptes utanför ett hus där alla dessa företag är samlade är nog ingen slump. Det finns nog en hel del data hos företagen som är intressanta för främmande makt, konkurrenter eller andra ljusskygga element. Det blir allt viktigare att skydda sig mot itangrepp och mänskliga misstag kommer alltjämt vara it-brottslingens bästa vän. Därför är det viktigt med ett förhöjt säkerhetstänkande hos myndigheter, företag och anställda.