Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Mellgren

Tove Mellgren: Därför blir det ingen Swexit

Det går ett EU-kritiskt spöke genom Europa.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det jordskalv som Brexit utgör för det europeiska samarbetet kommer att ge eko under lång tid framöver.

I Sverige är dock opinionen intakt. I alla fall enligt den opinionsundersökning som Sifo gjorde efter valet i Storbritannien på uppdrag av SVT. Där uppgav 52 procent att de skulle rösta ja vid en eventuell svensk folkomröstning. 31 procent skulle rösta nej.

Resultatet ligger även i linje med andra studier om svenskars inställning till EU. Efter tjugo år av EU-medlemskap riktas svensk kritik i högre grad mot den förda EU-politiken och dess konsekvenser, snarare än mot medlemskapet i sig. Det är ett välkommet tecken på politisk mognad.

Men även om det skulle finnas ett kraftfullt motstånd mot EU förutsätter ett folkligt krav på utträde politisk representation. I dagsläget finns inget brett politiskt stöd för vare sig en folkomröstning eller utträde frånsett de EU-kritiska ytterkantspartierna i Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

David Camerons katastrofala öde kommer att under lång tid avskräcka politiska mittenpartier runt om i Europa att leka med missnöjesyttringar. Efter att förra året segrat i ett historiskt starkt parlamentsval, faller nu den konservativa premiärministern i en folkomröstning som han själv initierat. Det var inget annat än politiskt högmod som än så länge inte återfinns hos svenska politiker.

Britter och svenskar, som vanligtvis är allierade i EU-sammanhang, har valt skilda vägar i synen på Europasamarbetet. Men även när EU-krisen nu kulminerar och de politiska frontlinjerna är fler än vad som ter sig geometriskt möjligt, tåls att påminnas om att EU-samarbetet är ett resultat av de samlade medlemmarnas gemensamma ambitioner. De är föränderliga över tid. Lyckligtvis är det unga väljare som i både Sverige och Storbritannien håller EU-fanan högt. Det är ett gott tecken inför framtiden.