Därför har Benjamin Dousa fel om aktieutdelningarna

Inte ens ägarna förstår finansmarknaden

ANNONS

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker inte att företagen bör dela ut vinst under coronakrisen (28/3). Han har fått mothugg från finansfolk som tycker regeringen ska hålla mun och att utdelningar är bra för ekonomin.

Principfrågan om statlig inblandning har stötts och blötts i en vecka, den kan vi lämna därhän. Men det praktiska argumentet, det där om hur utdelningar smörjer ekonomin, är intressant.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa sammanfattade det bra i Dagens industri häromveckan (”Bolund förstår inte finansmarknaden” 30/3). Coronakrisen dränerar många bolag på kapital, konstaterade han. ”Ägare behöver då pengar från de företag som fungerar bra, för att kunna stärka balansräkningen i krisande företag genom nyemissioner.” Det låter rimligt, men stämmer det? Inte riktigt.

ANNONS

Knappt 90 procent av värdet på Stockholmsbörsen ägs av pensionsförvaltare och andra institutioner. De allra flesta har tydliga riktlinjer och investerar långsiktigt. Aktieutdelningar återinvesteras normalt i samma bolag som delar ut. Strategierna bygger på riskmodeller som utformats för att klara djupa kriser. Att sälja av och dra när det går dåligt ser inte bra ut. Det vore att underkänna den egna strategin, säger en förvaltare på en av börsens största ägare.

Visst, kapital flyttas runt på börsen, men då på ”sekundärmarknaden”. De pengarna kommer inte krisande företag till del och går inte att betala löner med. De kan förvisso höja aktiekursen. I normala fall kan det då vara läge att göra nyemission för att ta in kapital på ”primärmarknaden”. Problemet är att primärmarknaden inte fungerar i nuläget. Det är egentligen inte så konstigt – vem emitterar mitt i en kris? Och vem investerar?

Just nu famlar vi i mörker, berättar förvaltaren. Varken hen eller någon annan vet hur djup coronakrisen är eller när den tar slut. Då pumpar man inte in pengar i krisande bolag – utdelningar eller ej. Bolagen är helt enkelt för svåra att värdera. Så fungerar finansmarknaden i verkligheten, åtminstone just nu. Rättare sagt: den fungerar inte alls, mest därför att ingen förstår den. Inte Bolund, inte Dousa, inte ägarna.

ANNONS

När det värsta passerat kommer fina investeringsmöjligheter att uppstå igen. En del företag kommer att ha gått i konkurs, andra klarat sig och nya tillkommit. Det kommer att emitteras och det kommer att delas ut. Till dess gör företagen klokt i att skjuta på utdelningarna. I förlängningen tjänar även ägarna på det.

ANNONS