Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Malin Lernfelt: Därför har Ebba Busch Thor fel om genuspedagogik

Malin Lernfelt: I grund och botten är kristdemokraterna samma gamla konservativa könsstereotypkramare

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Kristdemokraterna är stolta över att Sverige är “en jämställdhetspolitisk spjutspets”. Detta skriver partiledaren Ebba Busch Thor i en debattartikel i Dagens Industri (29/8). ”Men mycket återstår att göra”, konstaterar KD-ledaren i samma text.

Därefter räknar Busch Thor upp flera av de konsekvenser kvardröjande jämställdhetsbrister resulterar i. KD kallar exemplen ”verkliga, vardagsnära jämställdhetsproblem”, och påtalar att detta är sådant måste man göra någonting åt. Och självklart är det så. Att (huvudsakligen) kvinnor drabbas av sexuellt våld, att ena halvan av befolkningen i allt för hög grad tillbringar ålderns höst på fattigdomens rand, och att vården inte är lika bra för kvinnor som för män är oacceptabelt.

Vad Kristdemokraterna dock tycks ha missat är att bristen på jämställdhet inte uppstått ur tomma intet, utan bottnar i ojämlika strukturer och en syn på kvinnor och män som av naturen helt väsensskilda.

I motsatsförhållande till att bekämpa sexualbrott och ojämlikhet på arbetsmarknaden och inom sjukvården sätter KD nämligen arbetet med att i förskola och skola erbjuda barn möjligheter att utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsmönster.

Att pedagoger utbildas och uppmanas att vara uppmärksamma på den, ofta omedvetna, särbehandling utifrån kön som enligt ett stort antal forskningsstudier visat sig förekomma inom förskola och skola provocerar Kristdemokraternas partiledare så till den milda grad att hon känt sig manad att göra utspel i nationell media där hon förfasar sig över ”genusflummet”. Skamlöst bygger Ebba Busch Thor gigantiska halmgubbar som att personalen anmodas att ”rycka leksaker ur barnens händer” (TV4 Nyhetsmorgon 28/8).

Det är så dumt så klockorna stannar. Naturligtvis finns det inga planer på att rycka leksaksbilar ur små pojkars händer. Men när stora delar av samhället skickar budskapet till små pojkar att det enda rätta för dem är att just leka med bilar, är det utmärkt att förskollärare istället presenterar olika alternativ. Att vuxna inom utbildningssystemet öppnar mentala dörrar för både flickor och pojkar är det absolut bästa sättet att motverka just den typen av problem som Kristdemokraterna så gärna vill bekämpa. Det är framtidens vuxna som formar framtidens förhoppningsvis jämställda arbetsmarknad och sjukvård.

Hur tror egentligen Ebba Busch Thor att den jämställdhetskamp som hon hyllar lyckats, om de som argumenterar som hon – det vill säga att det finns särskilda sysslor som är naturliga för kvinnor respektive män – hade fått som de ville? Då hade kvinnlig rösträtt aldrig införts och kvinnliga partiledare och ministrar fortsatt att vara en omöjlighet.

KD kan försöka låtsas som om de bryr sig om jämställdhet. Men genom att kalla likabehandling inom förskolan för genusflum visar de att det bara är ett försök att sminka en gris. I grund och botten är Busch Thor och hennes parti samma gamla konservativa könsstereotypkramare de alltid varit.

Länkar: EBT i DI: