Propaganda. Valrörelsen nästa år riskerar att störas av ljusskygga och extrema nättroll.
Propaganda. Valrörelsen nästa år riskerar att störas av ljusskygga och extrema nättroll.

Därför hotar trollen den svenska valrörelsen

Sofia Nerbrand: Auktoritära ledare använder sociala medier aktivt och raffinerat

ANNONS
|

Vad är ett nättroll? Eller en bot? Och vad rör de oss? Ett troll är en person medan en bot är ett program som skapar kontroverser och sprider desinformation på internet och sociala medier. De är ljusskygga företeelser i en hård strid om sanningen och sympatier.

De falska kontona är sofistikerade och svåra att upptäcka för det otränade ögat. De påverkar också indirekt genom att förstärka budskap från sina uppdragsgivare och meningsfränder. På så vis letar de sig även in i traditionella medier. För hur många gånger retweetar bots president Donald Trumps gapiga Twittermeddelanden? Under presidentvalskampanjen stod automatiserade konton för en tredjedel av alla positiva tweets om Trump, vilket får honom att framstå som mer populär än vad han är. Ett exempel på en inflytelserik bot är Twitterkontot @amrightnow som har nära 42 000 följare.

ANNONS

Och hur använder mer auktoritära ledare och partier – till exempel Turkiets president Recep Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin – nätsoldater för att söndra och härska i världen? Aktivt och raffinerat, är svaret.

Det amerikanska presidentvalet, liksom valet på Taiwan 2016, påverkades starkt av ryska intressen. Det är också känt att Kreml stöttat separatister i Skottland och lånat ut stora summor till Nationella fronten i Frankrike.

Det är naivt att tro att de senaste tidens händelser i Katalonien inte passar in i samma mönster. Mycket talar för att Ryssland, med stöd av Wikileaks-grundaren Julian Assange, förstärker uppståndelsen i Barcelona. Deras budskap förstärks i sin tur av bots och nättroll och blir till en bred sanning. Folkomröstningen om självständighet för Katalonien skakar inte bara Spanien utan även EU och Nato. Kaoset och de starka känsloyttringarna är medel för att uppnå Rysslands primära mål: att försvaga demokratier i väst.

Nationalister i många länder har paradoxalt nog ett väl utvecklat internationellt nätverk. Med hjälp av sociala medier underblåser de sina budskap. Extremhögern i USA samarbetar till exempel med britten Nigel Farage, som var en av figurerna bakom brexit, och den i dagarna uppmärksammade organisationen Nordisk alternativhöger (Ekot 25/10).. Och Sverigedemokraterna bjuder Europas extremhöger till Stockholm på alternativ Nobelfest.

ANNONS

Nästa år har vi val i Sverige och ingenting tyder på att vi skulle förskonas från mörka krafters inblandning.

Tro inte att fake news kommer från traditionella medier – det är tvärtom där faktakontroll och pressetiska bedömningar fortfarande görs. Var istället uppmärksam på tämligen okända avsändare som fabricerar svartvita budskap och understödjer konflikter. ”Personer” som aktivt piskar upp stämningen i en Facebookgrupp kan mycket väl vara avlönade nättroll eller avancerade datorprogram.

Uppfattningar får gärna skilja sig åt, men det blir knepigt att föra ett konstruktivt samtal om inte fakta går att lita på. Så var försiktig med vad du delar och gillar. Var sunt skeptisk och håll huvudet kallt. För vi vill inte hamna i en Kafka-värld där det inte längre går att lita på något eller någon.

Sofia Nerbrand
Sofia Nerbrand
ANNONS