Därför kan avhoppet från M till SD följas av fler

Svend Dahl: SD ökar avståndet till sin egen historia

ANNONS
|

KOMMENTAR: Den uteblivna våren och regnet utanför riksdagshuset på onsdagsförmiddagen avspeglade sannolikt sinnesstämningen i den moderata partiledningen. På en hastigt inkallad pressträff meddelade den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow från Malmö att han begärt utträde ur Moderaterna för att istället ansluta sig till Sverigedemokraterna.

En del menar att det inte spelar någon roll vad en för de allra flesta okänd riksdagsledamot fattar för beslut. Men Reslows avhopp illustrerar en viktig förändring i svensk politik, samtidigt som det bäddar för en annan.

För många väljare har SD under den gångna mandatperioden kommit att bli ett reellt alternativ till M. Detta har ytterligare förstärkts av att SD i den ekonomiska politiken slutit upp bakom allianspartierna. Med Reslows besked kan väljartrenden ha spritt sig även till moderata förtroendevalda.

ANNONS

Det lär göra det enklare för SD att rekrytera kompetenta företrädare.

Även för människor som sympatiserar med SD har det sociala priset för ett politiskt engagemang hittills varit avskräckande högt. Reslows partibyte sänker trösklarna, och kan därför mycket väl följas av fler avhopp, inte minst lokalt.

Avhopp från M gör i sin tur att att SD ökar avståndet till sin egen historia. Om M-förtroendevalda är bekväma med att ta steget över till SD blir det allt svårare att med trovärdigheten i behåll hävda att en framtida alliansregering inte kan använda SD som parlamentariskt underlag på grund av partiets obehagliga rötter.

Ytterst är Reslows avhopp dock en konsekvens av Moderaternas ovilja att hantera det parlamentariska läget efter valet 2014. Att på valnatten ge bort regeringsmakten till de rödgröna, när Alliansen i själva verket hade kunnat fortsätta att regera i minoritet, skapade ett djupt missnöje bland både M-väljare och partiaktiva. Reslow beskriver detta som avgörande för sitt partibyte, men det är också anledningen till att Jimmie Åkesson enligt en del opinionsundersökningar leder Sveriges idag största oppositionsparti.

Som man sår får man skörda.

Svend Dahl
Svend Dahl
ANNONS