Stängt. Turistorten Teneriffa införde nyligen strängare regler för att begränsa smittspridningen.
Stängt. Turistorten Teneriffa införde nyligen strängare regler för att begränsa smittspridningen. Bild: Mia Holmberg Karlsson/TT

Därför måste UD avråda alla från långa resor

Om resan per definition innebär svårigheter att hålla avstånd är det faktiskt resan i sig som är problemet.

ANNONS

Över 7 000 döda. Allt fler människor som får intensivvård eller läggs in på särskilt upprättade covid-avdelningar. Den andra coronavågen är över oss med full kraft.

Vårdpersonal nekas att ta ledigt under julen och får tillbringa helgerna i skyddsmundering i stället för med sina familjer. Att läget är allvarligt kan inte ha undgått någon.

Många skolor har stängt i förtid. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor att inte träffas, att arbeta hemma om det går och att undvika kollektivtrafik. Om man måste resa ska man undvika att träffa människor under resan och även på resmålet.

LÄS MER:Teneriffa skärper virusregler över jul och nyår

Man ska också säkerställa att man kan isolera sig på resmålet och att det går att ta sig hem utan att smitta andra om man skulle få symptom på covid-19. Rimligt utifrån den situation vi befinner oss i.

ANNONS

Förhoppningsvis handlar det också om begränsningar som inte kommer att vara allt för länge till. I dagarna förväntas EU godkänna det nya vaccinet och efter jul är tanken att vaccinationerna ska komma igång. Ändå verkar människor inte kunna hålla sig på hemmaplan.

Till följd av det har smittspridningen ökat väsentligt på många turistorter. Nu väljer bland annat den spanska kanarieön Teneriffa, dit många svenskar fortsatt att resa, att skärpa sina restriktioner.

In- och utresor till ön begränsas de närmaste veckorna. Det är inte längre tillåtet att resa mellan delar av ön utan särskilda skäl. Människor får inte träffas i större grupper än sex eller äta ute med andra än dem de bor med. Restauranger får inte servera mat inomhus och måste stänga senast klockan 21. Mellan klockan 06 och 22 införs utegångsförbud på hela ön. Hårt men nödvändigt.

LÄS MER:Ny virusmutation oroar i Danmark

Förmodligen hade det kunnat undvikas om resandet varit mindre. Om bland annat svenskar beordrats att stanna innanför det egna landets gränser. Men det har utrikesdepartementet vägrat att bidra till.

Uppenbarligen räcker det inte att förklara att människor måste ta ansvar. Innebörden i uppmaningar som ”undvik kollektivtrafik i så hög grad som möjligt” och ”se till att du kan ta dig hem utan att riskera att smitta andra om du skulle få symptom på covid-19 medan du är bortrest” når inte fram. Vem kan ta sig hem från en spansk ö utan att riskera att smitta andra? Alla resor som inte görs i privat fordon innebär att andra kan bli smittade.

ANNONS

Utrikesdepartementet och utrikesminister Ann Linde (S) har hårdnackat vägrat att ens avråda onödiga långresor till EU-länder under jul- och nyår.

LÄS MER:BBC: Fransk-brittisk gräns öppnar för varor

I Ekots lördagsintervju 12 december sade Linde att det “inte är resandet i sig som är problemet. Det är om man har nya kontakter, inte håller avstånd, inte tvättar händerna och så vidare”.

Men om resan – som vid flyg eller tåg till exempel – per definition innebär svårigheter att hålla avstånd är det faktiskt resan i sig som är problemet.

När Linde uttalar saker som att hon hoppas att människor ”tänker sig extra noga för om det verkligen är nödvändigt, innan de bestämmer sig för att resa” tar hon inte sitt ansvar.

Inte för Sverige och inte för den smitta som svenskar riskerar att sprida i övriga Europa. Inte för att ännu fler riskerar att dö när vissa fortsätter att låtsas som om Folkhälsomyndighetens varningar inte gäller dem.

ANNONS