Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingalill Sundhage byline till webben

Därför tar vi betalt för digitala nyheter

Ingalill Sundhage: Tvål och toalettpapper är ju också viktigt att ha för den enskilde, men det finns ingen affär dit du kan gå få det gratis.

Då och då hamnar jag i diskussion med läsare som tycker att vi gör fel när vi tar betalt för artiklar på nätet. Argumenten varierar förvisso men tangerar varandra.

Det kan röra sig om att en och annan tycker att vi ska ägna oss nån slags filantropisk verksamhet och låta allt vårt material vara öppet så att alla kan läsa allt. Andra tycker att vi utestänger läsare med ett lås på artiklarna, särskilt för dem som inte har råd att ha ett abonnemang och att vi därför borde vara generösa med nyheter som dessa kan ha nytta av. Och så finns det läsare – ofta politiker – som vill få spridning på artiklar de deltagit i och då gärna vill lägga ut materialet i sociala medier.

Läsare brukar då och då göra mig uppmärksam på detta och vi har uppfriskande åsiktsutbyten i denna fråga. Ett resonemang är att vi skulle bli mer relevanta om nyheterna vi tar fram görs tillgängliga för alla och som kan bli startskottet för fortsatta diskussioner. Det säger jag inte emot, och vi publicerar också insändarna så att de kan läsas av alla och spridas i sociala medier av den som skrivit, men att också låta vår journalistik vara gratis vore förödande för oss som företag. Att sälja nyheter till läsarna är ju hela vår affärsidé.

Viktig information ska hållas öppet, det är riktigt, men då tänker jag på Stopp på E6, Skogsbrand i Färgelanda, översvämningar eller otjänligt vatten. Att berätta om ett politiskt utspel, ett projekt som drivs för att stödja de svaga i samhället eller varför inte ta Saronhusets verksamhet som exempel är också viktiga nyheter – vi vill ju vara angelägna och till nytta – men om då dessa ska vara öppna, vad ska vi då tjäna pengar på? Tvål och toalettpapper är ju också viktigt att ha för den enskilde, men det finns ingen affär dit du kan gå få det gratis.

Att öka spridningen av materialet är också nödvändigt för att bli lästa och vi använder de verktyg vi har för att göra detta möjligt. Vi kan till exempel ha ett paket öppet under några timmar på sajten för att sedan låsa det, vi kan ha vissa delar av materialet öppet och resten låst. Men att lämna dörren vidöppen till vår lokala journalistik vore ett stort misstag. Journalistik har aldrig varit gratis och på den digitala plattformen är det användaren som betalar.

Till sist, håll gärna ögonen öppna för inom kort kommer vi att förnya vår sajt och vår papperstidning. Men ni som läser nyheter på pappret behöver inte vara oroliga; storleken på texten kommer att vara densamma.

Trevlig helg!