Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
GÖTEBORG 2016-07-13  
Mängder av blommor och insekter är beroende av ängen 
Foto Adam Ihse / TT / kod 9200  Bild: Adam Ihse/TT
GÖTEBORG 2016-07-13 Mängder av blommor och insekter är beroende av ängen Foto Adam Ihse / TT / kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

Karl af Geijerstam: Dags att göra upp med gräsmattenormen

Låt blomstertiden komma på riktigt!

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Uddevalla kommun planerar att dra ned på antalet ytor som kommer att gräsklippas under sommaren. I veckan berättade kommunekolog Sofia Ström och parkchefen Fredrik Stengavel att kommunen har väldigt många gräsmattor som kostar tid och pengar att sköta.

LÄS MER: Vill förvandla gräsmattor till ängar i stan

Men i takt med alarmrapporterna om det minskade antalet insekter har också insikten om gräsmattornas förödande effekt på den biologiska mångfalden kommit. Gräsmattor är monokulturer som i princip är döda ytor för de insekter som är nödvändiga för att pollinera bland annat våra fruktträd.

Gräsmattor är funktionsytor. De är utmärkta för utövande av sporter, motion, lekar, rastande av hundar (med påse!) och som sådana fyller de en funktion i det offentliga rummet. Men det finns mängder med andra restytor, vägrenar, rondeller och dikeskanter som inte används i detta syfte. Ändå har man av slentrian lagt tid och pengar på att klippa dessa under sommarhalvåret.

Inte sällan kommer det insändare in till tidningen då gräset växer för högt på allmänna platser. Den välklippta gräsmattan har blivit en stark social norm, men nu är det dags att överge den. Det är dags att låta blomstertiden komma på riktigt. Låt dikeskanter och rondeller bli riktiga ängar där man kan höra surret av bin och humlor.

Om man byter ut gräsmattenormen mot ängsnormen sparar man fossilt bränsle och arbetstid. Istället för åkgräsklippare är det kanske fler liar som kommunen behöver.

En del tycker säkert att det ser ovårdat ut. Men för miljön finns det bara fördelar med att låta gräsklipparna vila. Det är inte bara kommunerna som kommit till denna insikt, utan också många privatpersoner. Landets trädgårdar mår bättre av fler blommor. Låt blomstertiden komma på riktigt.