Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Joakim Broman: Dansa på tillståndets grav!

Joakim Broman: Avskaffa DDR-lagstiftningen nu

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Fyra turister rörde sig i takt till musiken runt ett ståbord. Enligt uppgifter hade de händerna i luften. Misstänkt brottslighet, konstaterade polisen, och kallade Andreas Höistad, som var ansvarig för den aktuella Stockholmskrogen, till polisförhör.

Både scenen ovan, och den lag som ligger till grund för den – Tillstånd för offentlig danstillställning – tycks som hämtade från det gamla DDR. Men så ser det fortfarande ut i Sverige 2018. Den som vill att människor ska kunna dansa på ens etablissemang måste ansöka om tillstånd hos polisen. Det kostar 700 kr. Hur lång handläggningstid det handlar om är svårt att hitta uppgifter om, men att få ett serveringstillstånd kan ta allt mellan sex och femton veckor.

Sedan två år finns ett riksdagsbeslut på att kravet på danstillstånd ska avskaffas. Men när utredningen lämnades in i somras vågade utredaren, kammarrättsrådet Pia Cedermark, ändå inte gå hela vägen. Kravet bör mildras, löd förslaget, men inte avskaffas.

Det är nästan provocerande försiktigt. Som besöksnäringens branschorganisation Visita skriver i sitt remissvar från mitten av oktober riskerar det också att ytterligare försämra situationen. Utredningens förslag innebär nämligen att verksamheter som pubar och restauranger inte ska omfattas av tillståndskrav.

Men huruvida ett tillstånd krävs blir upp till det enskilda företaget att avgöra. Om polisen gör en annan bedömning riskerar ägaren fängelsestraff. Om det leder till att sådana företag ändå söker tillstånd, för säkerhets skull, är lagändringen helt poänglös.

Det bästa vore helt enkelt att avskaffa tillståndet rakt av. Eventuella risker kan redan hanteras av befintlig lagstiftning, exempelvis reglerna om brandskydd och serveringstillstånd.

Som tur är har utredningen också lämnat ett alternativt förslag, om hur man rent juridiskt kan avskaffa danstillståndet. Även om det inte är något utredaren rekommenderar bör det vara okontroversiellt i riksdagen, som redan meddelat sin vilja. Övergångsregeringen bör lägga fram det som en proposition. I ett fritt land borde inte människor behöva be om tillåtelse för att dansa. Avskaffa danstillståndet, och spontandansa på dess grav.