Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karin Pihl: De dödliga resorna över Medelhavet måste stoppas

Karin Pihl: Torsdagens överenskommelse är en bra början för EU

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 2 juli. Statsminister Stefan Löfvens främsta ursäkt för att strama åt migrationspolitiken har varit att EU måste ta ett gemensamt ansvar. Om bara de andra EU-länderna ökar sitt mottagande kan Sverige minska volymerna, har det låtit från regeringen. Men att få till ett gemensamt system i EU har visat sig vara lättare sagt än gjort. Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har länge varit motståndare till obligatoriska kvoter. Nu har även Italien och Österrike slagit in på en mer kritisk linje. Efter det senaste dygnets förhandlingar, där medlemsstaterna enades om en gemensam linje, är det tydligt: det blir inga obligatoriska flyktingkvoter i EU.

Ett gemensamt omfördelningssystem hade avlastat de länder som tagit emot flest migranter och gett fler människor en chans till en fristad i Europa. Ändå är det bra att länderna har enats, inte minst i fråga om den yttre gränsbevakningen.

EU:s yttre gränser måste skyddas. Det finns främst två skäl till detta. För det första: om den fria rörligheten inom EU ska fungera måste de yttre gränserna säkras. Frågan är inte om vi ska ha öppna eller stängda gränser utan var gränsen ska gå. Så ser verkligheten ut. Om inte EU klarar av att sköta detta har unionen på många sätt förlorat sin legitimitet.

För det andra måste de dödliga resorna över Medelhavet stoppas. EU är överens om att aktivt motarbeta de människosmugglare som säljer resor i undermåliga båtar från Nordafrika till Europa. För att detta ska ske måste incitamenten att illegalt ta sig in i unionen minska. Att länderna också kommit överens om att undersöka utformningen av regionala landsättningsplattformar i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR är ytterligare ett steg i rätt riktning.

I takt med att Afrika blir rikare kommer fler och fler människor ha möjlighet att söka sig till Europa. Det framtida flödet av migranter är EU:s största utmaning. Torsdagens överenskommelse är en bra början.