Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Makt. Vänsterpartiets inflytande bygger ytterst på att många socialdemokratiska gräsrötter gillar Jonas Sjöstedts politik.

Svend Dahl: Den som vill samarbeta med S slipper inte undan V

Svend Dahl: Vänsterpartiets inflytande handlar inte bara om mandat i riksdagen

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Idén att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ska hållas borta från politiskt inflytande var en grundbult i både Centerpartiets och Liberalernas valrörelser. Denna tanke är också ett skäl till den segdragna regeringsbildningen.

Anledningen är enkel. Riksdagsmatematiken gör att en vänsterlutande regering måste bli framsläppt av Vänsterpartiet, medan en regering som lutar åt höger måste tolereras av Sverigedemokraterna. Att det ger inflytande över regeringens inriktning är självklart.

När Sverigedemokraterna röstade för Ulf Kristersson i statsministeromröstningen i november skedde det mycket riktigt med motiveringen att en M-ledd regering skulle skapa förutsättningar för SD att få inflytande över politikens inriktning. Det handlar givetvis om samsynen mellan de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna i fråga om exempelvis ekonomisk politik och rättsfrågor.

Den typen av sakpolitisk överlappning saknas när V nu ställs inför valet att släppa fram en S-ledd regering som genom budgetsamarbete med C och L vrider politiken i en helt annan riktning än vad V önskar. Det gör det självklart för Jonas Sjöstedt att söka garantier från regeringsbildaren Stefan Löfven om att V inte kommer att bli helt utan inflytande.

Men Vänsterpartiets maktposition handlar inte bara om en parlamentarisk matematik, som är överspelad när en regering väl tillträtt. Den som vill begränsa Vänsterpartiets inflytande bör även se till dynamiken mellan S och V.

Vänsterpartiet har idag en position som Socialdemokraternas ideologiska samvete. Åsiktsmässigt är man det parti många socialdemokratiska gräsrötter önskar att det egna partiet var. Det ger V stort utrymme att indirekt påverka Socialdemokraternas inriktning på både lång och kort sikt.

Detta blev exempelvis tydligt i frågan om vinstförbud i välfärden. Visst finns det många socialdemokrater som inser konsekvenserna av att förbjuda friskolor och privat äldreomsorg, och som gladde sig när riksdagen röstade ner vinstförbudet. Men genom sin långvariga opinionsbildning i frågan har V bekräftat de ideologiska instinkter som finns inom S och på så sätt flyttat partiet vänsterut. Den typen av ideologiska band mellan V och S-aktiva kommer att fortsätta att göra sig gällande.

Därför kommer den som vill samarbeta med Socialdemokraterna alltid att få Vänsterpartiets inflytande på köpet.