Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Allmännytta. När den nyproducerade trean kostar 12 000 kronor i månaden är det inte längre rimligt att kräva en fast lön på tre gånger så mycket.

Lars Kriss: Det är rätt att luckra upp inkomstkraven

Ledare: Varför ska allmännyttans direktörer bestämma över hur du ska fördela din månadsinkomst?

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Dina pengar är ditt val. Sänkta krav för att komma in på polishögskolan. Sänkta krav på socionomexamen inom socialtjänsten. Sänkta krav på HVB-hem för att så fort som möjligt få till fler platser. Sänkta krav har blivit standardsvaret när det offentliga har svårt att få ihop sina åtaganden.

Det finns anledning att vara skeptisk när de sänkta kraven blir för många, men på bostadsmarknaden är fler uppluckrade regler en nödvändighet. Hittills har diskussionen mest handlat om att kunna bygga billigare med hjälp av lägre standarder, men fler måste också få chansen att bo lite dyrare.

Läs också: Sänkta krav på hyresgästen - het fråga

Många allmännyttiga bostadsbolag sänker nu inkomstkraven för ett hyreskontrakt. Från och med i höst slopar Göteborgs bostadsbolag kravet på att tjäna tre gånger mer än hyran. Det innebär att Stockholm, Göteborg och Malmö alla har sänkt, eller helt tagit bort, den ekonomiska ribban för ett förstahandskontrakt. Nivåerna ses också över på mindre orter som småländska Ljungby (Sveriges Radio 8/8).

De mildare inkomstkraven bottnar inte kravlöshet, utan är snarare en insikt om att fler är beredda att lägga en större del av lönen på boende. När den nyproducerade trean kostar 12 000 kronor i månaden är det inte längre rimligt att kräva en fast lön på tre gånger så mycket. Svåruthyrda lägenheter hjälper ingen. Därför är den personliga betalningsviljan och kötid viktigare än en på förhand preciserad inkomst.

Alliansens tidigare arbetsmarknadsminister, Sven-Otto Littorin (M), skrev tidigare i somras ett intressant Facebook-inlägg, där han menade att arbetslinjen 2,0 borde ha handlat om reformer för ”gigonomics”, alltså underlätta möjligheten till många små inkomster från olika håll. Att luckra upp allmännyttans krav på en viss lön varje månad är ett sådant exempel.