Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Terrorism. Sverige har flest IS-terrorister per capita i hela västvärlden.

Lars Kriss: Det kunde lika gärna ha smällt på Arlanda

Det finns ingen neutralitet i kriget mot terrorismen.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Vera Grass, 24, från Västerås stirrade döden i ögonen när terroristerna attackerade restaurangen Le Petit Cambodge. Attacken var koordinerad av en man som levde flera år i Märsta, mindre än tio mil från Veras hemstad.

SVT:s Uppdrag granskning klargjorde i veckan kopplingen mellan Sverige och massmorden i Paris och Bryssel. Totalt 162 personer mördades i november 2015 och mars 2016. En av hjärnorna bakom dåden var Mohamed Belkaid. Han registrerades som invandrad till Sverige 2010, levde här i flera år utan att lära sig svenska, och nolltaxerade under hela perioden.

Det var svårt att förutse att en misslyckad ficktjuv skulle koordinera det värsta angreppet på fransk mark sedan Andra världskriget. Men Belkaids bakgrund stämmer väl in på nästan alla terrorister som anslutit till IS: Rotlös, religiös, radikaliserad. Och att Säpo aldrig stoppade Belkaid, eller Taimour Abdulwahab, som sprängde sig till döds i Stockholm 2010, visar tre saker.

1. Det finns ingen neutralitet i kriget mot terrorismen. Att släta över hotet från jihadister i Sverige, eller avböja svenskt militärt deltagande i kampen mot IS, skonar inga liv. Två svenska kvinnor mördades i Bryssel. En sköts till döds i Paris.

2. Erkänn salafismens betydelse. Ideologin är oförenlig med västerländska, liberala värderingar. Att strypa alla statliga bidrag till muslimska organisationer som härbärgerar hatpredikanter borde vara en självklarhet. Det viktiga arbete som utfördes av Mona Sahlin, i rollen som nationell samordnade mot extremism, hänger i luften sedan efterträdaren Hillevi Engströms tidiga avhopp.

3. Utöka statens befogenheter. Säpo måste ges större möjlighet att infiltrera misstänkta moskéer och terrorceller. Avlyssning av krypterade nätverk är en viktig del. Utredningen som ska underlätta arbetet kommer först i slutet av nästa år. Till dess har terroristerna ett onödigt försprång i planeringen av nya massmord.

Sverige är landet med flest IS-terrorister per capita i västvärlden. Runt 140 av dem har återvänt från slakten av civila i Syrien och Irak. Det räcker att en av tio är beredd att döda ”otrogna” här för att skapa en cell likt den som utförde Paris-dåden.