Bohusläningen 26 maj.
Bohusläningen 26 maj.

Det ska inte vara modigt att anmäla

Ledare: Självklart av kommunen att markera mot olämplig personal

ANNONS
|

Berättelsen om den gamla kvinnan som blev slagen och kränkt på ett äldreboende i Uddevalla är nästan plågsam läsning. En undersköterska har blivit dömd i tingsrätten för misshandel efter att ha gett den gamla kvinnan en örfil.

Äldreomsorgschef Marion Vaern konstaterar att riskerna ökar om det är en pressad situation för arbetstagaren, även om det aldrig får vara en ursäkt. Hon understryker att kommunen inte sänker kraven på personalen.

Att kommunen har höga krav på personalen kan man läsa i statistiken. Varje år är det några personer inom äldreomsorgen som blir uppsagda på grund av olämplighet eller säger upp sig själva. Om man antar att Uddevalla är en genomsnittlig kommun på detta område, innebär det att några hundra anställda inom omsorgen får lämna sina anställningar eller blir varnade varje år i Sverige.

ANNONS

Den som har studerat svensk arbetsrätt vet att arbetstagares anställningsskydd är mycket starkt, även då man gör mindre lyckade arbetsinsatser. Får man sparken på grund av olämplighet har det alltså gått ganska långt.

Det är bra att kommunen agerar kraftfullt: olämplig personal har inte i vården att göra. Det ska sägas att detta inte innebär att dessa personer ska vara borta från arbetsmarknaden för evigt. Men de ska nog söka sig till andra yrken. Det kräver utbildning, talang och engagemang för att arbeta med äldre dementa och det har inte alla.

Det vilar ett tungt ansvar på chefer att rätt person anställs, säger Marion Vaern. De har också ansvar att agera om det händer en incident.

Men för många mellanchefer i landets kommuner är detta en tung och svår uppgift. Inom omsorgen är det inte ovanligt att man är chef över fler än 30 personer. I praktiken innebär detta att det blir upp till kollegor att anmäla. Det vågar man bara om det finns en bra kultur på arbetsplatsen, som det gäller att underhålla. Därför arbetar kommunen med regelbundna reflektionsmöten där man tar upp etik och förhållningssätt. Det är ett viktigt arbete.

Det var rätt av arbetskamraterna att anmäla sin kollega. Men det ska inte behöva betraktas som modigt. Det ska vara självklart. För detta måste arbetstagare och mellanchefer känna ett starkt stöd från ledningen i kommunerna.

ANNONS
ANNONS