Karin Pihl
Karin Pihl

Det ska vara lätt att driva företag

Kommunerna borde fundera på möjligheterna för andra att starta företag – inte att göra det själva.

ANNONS
|

Företagarklimatet i Sverige blir bättre. Detta enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking, som mäter förutsättningarna för företagande i Sveriges alla kommuner. Rapporten, som presenterades på tisdagen, är glädjande läsning – rekordmånga kommuner får höga betyg av de företagare som svarat på enkäten. Svenska kommunpolitiker blir allt bättre på att förstå vikten av ett bra företagarklimat.

Att det är enkelt och smidigt att starta och driva företag ligger inte bara i enskilda entreprenörers intresse. Mindre kommuner är ofta helt beroende av ett fåtal företag. Om de lägger ner eller flyttar sin verksamhet till en annan kommun får det konsekvenser för hela orten. Att politiker och tjänstemän alltid har företagarnas villkor i bakhuvudet gynnar därför alla kommuninvånare.

ANNONS

Kommunen med allra bäst företagarklimat i Sverige är Solna. Att det är så är inte så konstigt. Kommunalskatten är relativt låg. Infrastrukturen är väl utbyggd. Att kommunen ligger inom Stockholms län underlättar givetvis för möjligheten att driva företag. Men att en kommun måste ligga i en storstadsregion för att ha ett bra företagarklimat stämmer inte. Kommuner som skånska Höganäs, småländska Habo och Vårgårda i Västergötland ligger också i topp.

Lokalpolitiker kan alltså inte skylla på att man inte är en storstadskommun. Trots att alla kommuner har olika förutsättningar för företagande finns det ett antal aspekter att tänka på om man vill locka näringsidkare till sin kommun. Det som utmärker företagsvänliga orter är en god förståelse för företagandets premisser, en välvillig inställning och frånvaro av konkurrens från kommunen. Tillgången till arbetskraft med relevant kompetens och bra kommunikationer är avgörande.

Framförallt bör inte kommuner konkurrera på områden där privata entreprenörer gör ett bra jobb. Under det senaste året har fler kommuner i Sverige haft planer på att starta tvätterier i kommunal regi. Det är nästintill skrattretande.

Men det krävs också en attitydförändring. Lokalpolitiker brukar tala om att ”sätta kommunen på kartan” genom spektakulära projekt som inte sällan kostar skattebetalarna skjortan. I stället för att driva egna knasiga idéer borde politiker skapa möjligheter för andra att göra det.

ANNONS

Kommun Placering (1-290) Färgelanda 250 Lysekil 284 Munkedal 253 Orust 267 Sotenäs 236 Tanum 169 Uddevalla 233 Trollhättan 122 Vänersborg 218

Källa: Svenskt Näringsliv

ANNONS