Statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i riksdagens partiledardebatt på onsdagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

En svag regering blir allt svagare

Statsministerns retorik framstår mest som ett försök att blanda bort korten och det egna ansvaret.

ANNONS
|

Det var ingen som specifikt tog upp den senaste opinionsundersökningen under riksdagens partiledardebatt på onsdagsförmiddagen. Det är kanske begripligt – väljarna är snabbrörliga just nu och de flesta inom partierna är luttrade nog att inte korka upp champagnen på grund av en mätning.

Men de flesta av partiledarnas inlägg kan ses i ljuset av Demoskops senaste mätning för Aftonbladet (13/1). Liberalerna, som gör en ny bottennotering på 2,3 procent, är pressade och letar en väg ut ur januariavtalet. I det syftet använder man sig av migrationspolitiken, som alltjämt är en lågintensivt pyrande brasa som när som helst kan flamma upp och antända en krutdurk. I Expressen (13/1) ställde partiledaren Nyamko Sabuni ett ultimatum till Stefan Löfven (S) om att dra tillbaka de migrationsförslag som gick ut på remiss i december.

ANNONS

Pressade är även Socialdemokraterna, som förlorat sju procentenheter sedan sin toppnotering i våras. Statsministern manade till arbetsro för äldreomsorgen, bad sina samarbetspartier att avstå från skattesänkningar och ville se ett stopp för privatiseringar under coronapandemin. Men det framstår mest som ett försök att blanda bort korten och det egna ansvaret. På DN Debatt (13/1) ifrågasatte tre utredare varför Löfven lade ner Äldreutredningen 2014, när den var i färd med att konstatera samma brister i äldreomsorgen som coronakommissionen nu kartlagt. När Ebba Busch (KD) ställde frågan till Löfven fanns inget bra svar att tillgå.

Nettovinnarna i Demoskops mätning hade desto roligare. Nooshi Dadgostar (V) fick göra sin första partiledardebatt med ett väljarstöd på 9,9 procent. Så länge Vänsterpartiet får fortsätta prata om villkoren i äldreomsorgen lär det fortsätta.

Moderaterna har på samma sätt hittat sitt sätt att gå i opposition. Ulf Kristersson (M) attackerar regeringen om allt från julshopping till gängkriminalitet, och det fungerar. M är för första gången på flera år – och för första gången under Kristersson – största parti, med 23,2 procent. Marginalen mot S är liten, men psykologin och symboliken är viktig i både S och M.

Räkna med att det syns i retoriken framåt. Löfven ville med flera inlägg associera händelserna i USA och Donald Trump med Sverigedemokraterna, vilket i sin tur är tänkt att skrämma iväg väljare från M. Men sådana attacker är svåra att genomföra när man samtidigt genomgår en egen förtroendekris. Att regeringen pekas ut som ansvarig för äldreomsorgens brister av coronakommissionen, Dan Eliassons eskapader, den fortsatta smittspridningen, osäkerheten i ekonomin, är rubrikerna för dagen, och de bidrar till att göra en svag regering än svagare.

ANNONS

ANNONS