Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Karl af Geijerstam: En väldigt kort politisk karriär

SD rensar hårt och snabbt – men Ekeroth och Kinnunen i "bunkergänget" klarar sig.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Annacarin Maisas politiska karriär blev kort. Efter drygt en vecka som ledamot i socialnämnden krävde Sverigedemokraternas distrikt att hon lämnar sina politiska uppdrag.

Läs: SD-politikern skrev om att kasta isbollar på "invällare" - lämnar uppdrag

Bohusläningen uppmärksammade att hon skrivit på Facebook om att kasta isbollar på ”invällare”. Till Bohusläningen sade hon sedan att hon ångrade dessa kommentarer.

Sajten ”Inte rasist, men...” kunde senare visa att i Maisas Facebook-aktiviteter återfanns spridanden av våldsförespråkande och antisemitiska inlägg. Hennes uttalande om isbollar var därför inte ett enstaka misstag, utan ett i raden av liknande inlägg.

Man kan konstatera att Sverigedemokraterna nu agerar enligt samma taktik som alla andra partier: man agerar snabbt och hårt.

– Det hon har skrivit är inget som vi står bakom. Det avviker från vår ideologi. Det har gått fort det här sedan vi fick reda på det och det visar hur hårt vi ser på det, säger Matheus Enholm till Bohusläningen på torsdagen.

Detta är inte det enda exemplet på när Sverigedemokraterna agerar för att hålla rent på den yttersta högerflanken. Att partiet valde att göra sig av med hela ungdomsförbundet när det tog till sig idéer från den så kallade identitära rörelsen, visar att partiet anser detta vara viktigt.

Samtidigt visar också agerandet att alla partier numera verkar ha gått samma kurs i krishantering. Man gör processen kort med anställda och medlemmar som avviker från partilinjen, begår brott eller grova misstag.

Men för Sverigedemokraterna verkar en inre grupp av personer i ledningen vara fredad. I hovrätten fortsätter skattebrottsprocessen mot riksdagsledamoten Martin Kinnunen. Åklagaren vill att han ska dömas till villkorlig dom och dagsböter eller samhällstjänst för bokföringsbrott. Dom faller i nästa vecka. Och så har partiet den ständige överlevaren i svensk politik: Kent Ekeroth. Just nu har han timeout från justitieutskottet. Partiet har alltså en kandidat till justitieminister som mest är känd för sina krogbesök.

Man kan på goda grunder fråga sig om detta är ett verkligt regeringsdugligt parti.