Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommer med bra förslag Bild: Jonas Ekströmer/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommer med bra förslag Bild: Jonas Ekströmer/TT

Pontus Almquist: Ett steg i rätt riktning för integrationen

Idén om obligatorisk samhällsintroduktion är inte ny, utan är sedan länge en självklarhet i många länder.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni aviserade nyligen i en intervju med TT (21/4) att januariavtalets punkt om att införa obligatorisk samhällsintroduktion för asylsökande nu ska utredas av Migrationsverket för att kunna verkställas under nästa år. Planen är att utbildningen ska ske under två till tre dagar under den första tiden i Sverige och handla om bland annat svenska lagar, normer och värderingar. Att introduktionen är obligatorisk innebär att det kommer vara förenat med något slags sanktion att inte delta.

Det är angeläget att vi slutligen får på plats en introduktion av denna typ. Sverige sticker värderingsmässigt ut i världen, inte minst gentemot de länder asylsökande i stor utsträckning kommer ifrån. Det gäller exempelvis synen på jämställdhet, individualism och demokrati. Att skapa förståelse för hur Sverige skiljer sig från tidigare hemländer är grundläggande för fungerande integration, och kan bidra till att skapa respekt för svenska värderingar och för den delen förhindra en och annan kulturkrock. Därutöver gör introduktionen att den som bryter mot lagen mer sällan kan hänvisa till påstådd okunskap.

Att definiera svenska värderingar är förstås både svårt och kontroversiellt. Vad är egentligen svenskt – är det jämställdhet mellan könen, konsensuskultur, att inte sitta bredvid främlingar på bussen eller att skaka hand? Att hävda att frågan är för diffus för att besvaras är dock att göra den som kommit till Sverige från en väsensskild kultur en björntjänst. Om inte svensk kultur existerar finns det inget att integreras i, och grogrund skapas för en ännu djupare segregation och parallellsamhällen.

Idén om obligatorisk samhällsintroduktion är inte ny, utan är sedan länge en självklarhet i många länder. I Sverige har den emellertid avfärdats som nationalistisk eller överflödig, då svensk integrationspolitik fram tills för bara ett par år sedan framförallt var inriktad på att skapa förutsättningar för utlandsföddas möjligheter att bevara sin egen kultur, snarare än att låta dem bli en del av det svenska samhället. Denna inställning har verkat destruktivt på sammanhållningen i landet och skapat onödiga integrationshinder.

Med obligatorisk samhällsintroduktion tar svensk integrationspolitik ett steg i rätt riktning.