FAXE 2019-05-28 Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen och den lokal valkretsens S-kandidat till Folketinget Tanja Larsson skrattar gott åt ett skämt om romkugler då de anländer till Danhostels vandrarhem i Faxe under valkampanjen inför valet till danska Folketinget. Bakom politikerna chefen för vandrarhemmet Morten Romme (mitten), samt Martin Bo Larsen och Schannie Jørgensen som visade runt Fredriksen under besöket. Vandrarhemmet i Faxe några mil söder om Köpenhamn har profilerat sig som en arbetsplats för arbetshandikappade. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Återöppnar. Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) har en plan för hur coronarestriktionerna ska lyftas i takt med att antalet vaccinerade ökar. Bild: Johan Nilsson/TT

Följ Danmarks exempel i återöppningen

Restriktioner är farliga om de är, eller upplevs som, godtyckliga och meningslösa.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten planerar för hur samhället ska öppnas upp i takt med att smittspridningen av coronaviruset minskar. Det framgår av ett reportage i Dagens Nyheter (29/3).

Det kan tyckas märkligt med tanke på att delar av Sverige befinner sig i ett kritiskt läge med högt tryck på vården. Än måste vi hålla i och begränsa smittan. Men beskedet är ändå välkommet. När statsminister Stefan Löfven (S) fick frågan i SVT-programmet 30 minuter (17/3) kom inga svar på hur man planerar att agera under våren, när antalet vaccinerade förhoppningsvis ökar kraftigt.

Nu finns åtminstone en plan som kan innebära att Sverige inte behöver leva med hårda restriktioner onödigt länge. Kanske kan efterlevnaden av de restriktioner som finns också bli bättre av att folk får se ljus i slutet av tunneln.

ANNONS

Med det sagt finns det fortfarande frågetecken kring hur restriktionerna ska lyftas. När DN intervjuar Folkhälsomyndighetens Sara Byfors är fokuset starkt på hur just smittspridningen ser ut.

Men smittspridningen är samtidigt bara en viktig faktor om smittan som sprids är farlig. Covid-19 är en sjukdom vars risk är starkt förknippad med hög ålder och underliggande sjukdomar. När äldre och andra riskgrupper blivit vaccinerade är det fullt möjligt att smittan fortsätter att spridas, men att risken på det stora hela är jämförbar med en helt vanlig influensa. Det är det som gör att Danmark planerar att i princip helt släppa på restriktionerna så snart alla över 50 år är vaccinerade (Kvällsposten 23/3).

Varför finns inte en motsvarande tanke och plan i Sverige? Sara Byfors säger visserligen till DN att åtgärderna ska vara proportionerliga mot risken, men menar samtidigt att det inte ens vid låg smittspridning och lågt tryck på vården lär bli aktuellt med fullsatta arenor eller konserthus: "Vi tror att vi kommer att behöva reglera den typen av evenemang under ganska lång tid framåt."

Socialminister Lena Hallengren (S) tycks inne på samma spår. ”En nedtrappning av restriktioner måste dock ske successivt, under kontrollerade former och ta hänsyn till vilka åtgärder som har störst effekt för att minska smittspridningen”, skriver hon till DN.

ANNONS

I en oförutsägbar pandemi är försiktighet ett bra riktmärke. Men restriktioner är också farliga, och särskilt om de är eller upplevs som godtyckliga och meningslösa. Vi stänger inte ner fotbollsarenor, köpcentrum och teaterföreställningar för säsongsinfluensan, så varför ska vi göra det för en sjukdom med motsvarande dödlighet? Om covid-19-vaccinationen äntligen tar fart – och får de effekter alla hoppas på – är det en fråga som regeringen måste ha ett bra svar på.

ANNONS