Samband. Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och vissa typer av sjukdomar. Att motverka övervikten, i synnerhet hos barn, är därmed positivt både för vuxna och barn.
Samband. Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och vissa typer av sjukdomar. Att motverka övervikten, i synnerhet hos barn, är därmed positivt både för vuxna och barn.

Förebygg framtida ohälsa

Överviktiga barn blir oftare överviktiga som vuxna än normalviktiga barn. I stora delar av världen är övervikt ett större problem än undernäring.

ANNONS
|

Sedan 1980-talet har förekomsten av övervikt eller fetma bland barn och ungdomar ökat kraftigt i Sverige.

Nyligen publicerade Västra Götalandsregionen en uppföljande rapport, som bland annat visar att sju procent av alla tioåringar i Västra Götaland klassificerades som överviktiga eller feta 1984. År 2008 klassificerades 17 procent av lågstadiebarnen i Västra Götaland med övervikt eller fetma.

Siffrorna är oroande. Främst handlar det om det medel- till långsiktiga folkhälsoarbetet. För även om det finns överviktiga personer, som mår alldeles utmärkt talar statistiken sitt tydliga språk.

Både övervikt och fetma ökar risken för att en person exempelvis ska få högt blodtryck, diabetes, astma, cancer eller förslitningsskador.

ANNONS

Barn med fetma riskerar dessutom att som vuxna få en kortare livslängd än normalviktiga barn.

Ofta börjar barnfetman visa sig mellan tre och sju års ålder. En tid då det både går att förändra barns mat- och lekvanor. Övervikten uppstår i lika hög grad av stillasittande som av för mycket eller felaktig mat.

Det går därför att göra mycket genom förebyggande åtgärder i form av utbildning – både av barn, föräldrar och andra vårdnadsgivare.

Arbetet i Västra Götalandsregionen för att komma till rätta med den höga förekomsten av övervikt och fetma i befolkningen inleddes 2004. Den uppföljande studien visar att detta arbete sedan dess har ökat och blivit bättre, men än finns det en hel del kvar att göra. Skillnaderna är stora inte bara mellan regionens olika geografiska områden utan också mellan de inblandade organisationerna och verksamheterna.

Det är inte uppmuntrande att läsa att det finns mycket kvar att göra bland några av de viktigaste områdena i barns liv – förskolan och skolan.

Här tillbringar de barn, som befinner sig mitt i de åldrar där chansen att påverka är som störst en stor del av sin tid. Det är därför oerhört viktigt att förskolan, skolan och fritids blir en del av detta folkhälsoarbete.

ANNONS

Regionens mål är att ha lägst andel barn med övervikt eller fetma i Sverige. Det är ett ambitiöst mål men mycket kan vinnas om det går att uppnå.

De närmaste decennierna kommer sjukvårdskostnaderna att skjuta i höjden. Det beror främst på allt fler svenskar blir äldre och mer vårdbehövande samtidigt som våra krav på en god vård ständigt blir högre.

Det här är en ekvation som inte riktigt går ihop. När färre ska försörja fler kommer det inte att finnas medel över för alla. Både inriktningen på vården och graden av egenfinansiering kan behöva förändras.

Den sjukdom som går att undvika blir alltså en vinst – både för individen och samhället i stort. Den sjukvård, som är allra billigast är den som aldrig uppkommer, därför är det viktigt att ta barns övervikt på allvar. Sambanden mellan övervikt och sjukdom talar sitt tydliga språk.

ANNONS