Företagen betalar priset för regelkrånglet

Reglerna kostar, men ingen tar ansvar för att göra dem enklare

ANNONS

Det ska vara enkelt att starta och driva företag. Hur många gånger har du hört den frasen i politiska sammanhang? I högtidstalen är näringslivet omhuldat och regelkrånglet föraktat.

Sedan kommer vardagen igen, och då går förändringarna i motsatt riktning. En undersökning från Tillväxtverket visar att företagens administrativa kostnader ökar med en miljard kronor varje år. Rapporten Regulatory Policy Outlook från organisationen för ekonomiskt samarbete, OECD, konstaterar att Sverige inte genomfört några regelförenklingar sedan 2015. En enkät från Företagarna visar att organisationens medlemmar öronmärkte tio timmar i veckan för pappersarbete.

Reglerna kostar, men ingen tar ansvar för att göra dem enklare, eller som 22 näringslivsföreträdare skriver i Dagens industri (27/3), för att utvärdera effekterna av nya regler som införs. De konsekvensutredningar som görs håller låg kvalitet, och regeringen har valt att ställa Sverige utanför det arbete som EU och OECD bedriver inom området.

ANNONS

Dessutom tenderar Sverige att överimplementera regelverk som beslutas på EU-nivå, vilket försämrar konkurrenskraften för svenska företag.

Slutsatsen är att regelkrånglet inte främst är resultatet av en grå byråkrati som maler på, utan av nedprioritering på politisk nivå. Socialdemokraterna framstår i bästa fall som ointresserade.

Kan januariavtalet förändra detta? I överenskommelsen mellan S, MP, C och L har Centerpartiet fått in sitt förslag om ingångsföretag, som i princip innebär att man ska kunna starta företag genom att ladda ner en app. Beskattning är tänkt att ske schablonmässigt och upp till 200 000 kr innan andra företagsformer blir aktuella. Det är en radikal förändring som kan ge stor effekt för småföretagandet.

Men det förändrar inte situationen för de som redan driver större eller andra sorters företag. Den formulering som finns om förenklade 3:12-regler i januariavtalet riskerar tyvärr att bli precis den sortens pliktskyldiga utfästelser som inte leder till några verkliga förenklingar, och några andra löften om regelöversyn finns inte.

Däremot tillkommer nya regler i samma stadiga ström, till priset av en miljard om året. Tänk på det nästa gång du hör en politiker säga att det ska bli enklare att driva företag.

Länkar:

Näringslivsföreträdarna

OECD

Svenskt Näringsliv

Kritik mot regeringen

Januariavtalet

ANNONS